Platforma de vaccinare pentru copii, deschisă în urmă cu 10 zile, dă erori grave. Medicii de familie refuză să-i mai vaccineze pe micuţi
Noua platformă de vaccinare pentru copii, deschisă pe 4 iulie, i-a dus la disperare pe medicii de familie. Sistemul are erori grave și nu le permite să introducă informaţiile despre copii, pentru că nu-i găsesc în baza de date. Mulţi dintre medici refuză acum să-i mai vaccineze până nu se rezolvă problema. De cealaltă parte, Ministerul Sănătăţii spune că aşa e la început şi că platforma va fi funcţională.
De Andreea Petrescu la 15.07.2022, 21:04Astfel de probleme întâmpină toți medicii de familie din România zilele acestea. Raportarea electronică a copiilor vaccinați se blochează de cele mai multe ori pentru ca platforma de vaccinare dă erori peste erori. "Eu i-am amânat de la vaccinare, le-am spus până nu merge sistemul nu vă vaccinez. Este inacceptabil să stau ore în şir să introduc dintr-un caiet de vaccinări toate vaccinările copilului făcute din maternitate", a declarat Valentina Boboc, medic de familie.
Scenariul se repeta în multe cabinete medicale. "Ar trebui să-i introducem noi de mână, bucată cu bucată, toată corespondenţa noastră cu DSP este halucinantă, fie suntem acuzaţi că nu facem ce trebuie. Fie chiar suntem ameninţaţi că dacă nu intoducem la timp datele vom fi sancţionaţi. Nu o să mai vaccinăm, o să aşteptăm să funcţioneze platforma şi o să-i vaccinăm atunci", a declarat Eva Cristescu, medic de familie.
Ca să nu rămână în urmă cu vaccinurile, unii medici s-au întors la pix şi hârtie. La acest cabinet din Drumul Taberei medicul a decis să înscrie numele tuturor copiilor vaccinaţi într-un registru fizic, astfel încât în momentul în care platforma o va permite să poată să înscrie toate aceste date în registrul online. Iar părinţii sunt revoltaţi. Ministrul Sănătății recunoaște că sunt probleme. "E vorba de un nou soft care a fost testat timp de o lună. Ca la orice început au fost multe greutăţi, sunt sigur că ele se vor rezolva", a declarat Alexandru Rafila, ministrul Sănătăţii. Schema națională de imunizare cuprinde şapte vaccinuri care se fac până la vârsta de 14 ani. La acestea se adaugă, în cazul fetelor, şi vaccinul anti HPV.