Prăjelile, irezistibile dar și foarte dăunătoare. Ce sfaturi ne dau specialiștii
Crocante la exterior, cremoase în interior şi cu un miros irezistibil, alimentele prăjite sunt o tentaţie căreia puţini oameni pot să-i reziste. Nu doar că stimulează toate simţurile, dar acţionează asupra creierului ca un drog.
De Redactia Observator la 03.12.2019, 12:26Crocante la exterior, cremoase în interior şi cu un miros irezistibil, alimentele prăjite sunt o tentaţie căreia puţini oameni pot să-i reziste. Nu doar că stimulează toate simţurile, dar acţionează asupra creierului ca un drog. O spun nutriţioniştii, care avertizează că astfel de delicii n-ar trebui să fie savurate foarte des.
În restaurante, însă, prăjelile sunt vedetele meniului. Ba mai mult, o tradiţie cu rădăcini în SUA a făcut ca a doua zi din Decembrie să fie desemnată Ziua Internaţională a Alimentelor Prăjite.
Aruncaţi în baia de ulei încins, cartofii trec rapid printr-o transformare la nivel molecular. Temperatura de peste 200 de grade Celsius face ca apa să iasă din ei, iar în loc, să intre uleiul, care umple alimentul cu grăsimi. Aroma obţinută la final devine. irezistibilă.
Dr. Diana Crişan, medic nutriţionist: Pentru creierul nostru, combinaţia de grăsimi, carbohidrat este combinaţia perfectă, deci drogul perfect. În cartofii prăjiţi avem amidonul care este prăjit, avem uleiul care vine de la prăjire şi în unele fast-food-uri se adaugă inclusiv zahăr deasupra pentru a-i da culoare şi gustul care ne place atât de mult.
Cartofi prăjiţi, paneuri, fripturi şi gogoşi. Toate sunt consumate şi iubite de pofticioşi. Un răsfăţ pentru papilele gustative, dar şi o bombă cu ceas pentru organism, avetizează medicii.
Dr. Diana Crişan, medic nutriţionist: Atât carnea, cât şi peştele, inclusiv legumele prăjite în baia de ulei eliberează nişte substanţe care sunt cancerigene. Consumate frecvent pot duce la apariţia cancerului, la apariţia obezităţii, boli cardiovasculare, ateroscleroză, colesterol crescut, trigliceride crescute.
Tigăile nonaderente în care nu avem nevoie de ulei sau. cuptorul, la fel de accesibil şi rapid de gătit, sunt doar câteva alternative. În acest restatuarnt din Cluj-Napoca, bucătarul recomandă cartofii la cuptor cu rozmarin.
În cazul în care prăjeala nu poate fi totuşi evitată, specialiştii recomandă să fim atenţi şi la tipul de ulei folosit. Cel mai indicat ar fi uleiul din turte de măsline.
Ziua Internaţională a Alimentelor Prăjite a fost aleasă neoficial de americani pe 2 Decembrie, datorită varietăţii de preparate şi pentru a avea o zi în care să poată mânca. doar prăjeli.