Primul efect advers al vaccinului: haos și amânări înaintea debutului campaniei de vaccinare a populaţiei
Teoretic, campania de vaccinare a populatiei începe vineri. Practic si româneşte începe luni. Dacă începe! Coordonată de mulţi şi comunicată prea sofisticat, campania a ajuns la faza de dezorganizare. Cele 750 de centre promise nu sunt gata, primarii nu au bani să plătescă medici, procedurile de gestionare a vaccinului se respectă uneori. Iar mulţi oameni spun că habar nu au unde şi mai ales, când pot să-şi facă vaccinul.
De Redactia Observator la 15.01.2021, 12:36- Pe 15 ianuarie este programată cea de-a doua etapă de vaccinare anti-COVID în România
- Mulţi oameni spun că habar nu au unde şi mai ales, când pot să-şi facă vaccinul
Vineri, acest centru de vaccinare de la o şcoală din Cluj-Napoca ar trebui să fie pregătit. Doar că în sala de sport unde s-ar vaccina şi primarul Emil Boc, muncitorii pun de zor rigips şi dau cu glet.
Alt centru, aceeaşi situaţie.
Alex Prunean, reporter Observator: Este puţin probabil ca vaccinarea în acest centru să poata incepe in doar cateva ore, pentru ca, dupa finalizarea lucrarilor, acesta va trebui vizitat de inspectorii DSP. Abia apoi, dupa obtinerea avizului din partea acestora va putea fi dat in folosinta.
Din 13 centre de vaccinare din Cluj-Napoca, 11 sunt în administraţia primăriei. De mâine, vor fi deschise doar 6 în oraş. Şi alte 10 în tot judeţul.
Cum decurge vaccinarea în Bucureşti
Tot cu haos şi confuzie începe vaccinarea unui procent mare din populaţie şi în Capitală.
Mirela Nemţanu, director executiv Hospice Casa Speranţei: Aproximativ 10 colegi au fost alocaţi la un centru la Sfântul Ştefan care de fapt nu era centru de vaccinare. Noi am sesizat responsabilii de platformă de acest lucru, colegii mei apucaseră să meargă acolo la vaccinare. Situația însă s-a remediat, toți colegii au fost reprogramați.
Autorităţile speră să termine toate centrele până când începe imunizarea propriu-zisă în data de 18 ianuarie. Sunt 30 de centre de vaccinare care ţin de Primăria Capitalei, la care se adaugă alte 320 de puncte ale primăriilor de sector.
Andreea Milea, reporter Observator: În Bucureşti, în primă fază, sunt organizate 8 centre cu 23 de puncte de vaccinare, cele mai multe dintre ele în spitale. Suntem în centrul de vaccinare al spitalului Dimitrie Gerota din Capitală. Aici s-au făcut vaccinări şi în prima etapă a campaniei. S-au mai stabilit alte 29 de centre de vaccinare amplasate în toate sectoarele. Doar 12 sunt deja funcţionale, la restul inca se lucreaza. Primarii de sectoare spun ca au nevoie de mii de euro in fiecare luna pentru functionarea fiecarui centru. Programările pentru etapa a doua pot fi făcute de mâine, de la ora 15:00, online sau prin medicul de familie, dar vaccinările propriu-zise vor începe abia de luni.
Mai puţine vaccinuri la Arad
În Arad, autorităţile s-au trezit că vor primi mai puţine vaccinuri decât ştiau iniţial şi vor sta cu 23 de centre închise. Vor funcţiona doar trei.
Horea Timiş, director DSP Arad: Simt o oarecare necorelare a datelor, o necomunicare între centru şi teritoriu.
Ar fi trebuit vaccinate circa 3 mii de persoane pe zi, însă în condiţiile actuale vor fi imunizaţi de zece ori mai puţini oameni.
În Gorj, pe lângă cele 4 centre din spitale rămase din etapa întâi, autorităţile au reuşit să mai amenajeze încă ... patru.
Diana Speretoiu, reporter Observator: În judeţul Gorj sunt funcţionale 8 centre de vaccinare, în fiecare se pot putea imuniza câte 60 de persoane pe zi. La un calcul simplu reiese că în acest ritm întreaga populaţie a judeţului va putea fi vaccinată anti-COVID în doi ani.
În Constanţa, ar fi trebuit să fie gata deja 18 centre de vaccinare. Cel mai mare, chiar în pavilionul expoziţional Constanţa.
Andreea Filip, reporter Observator: Cel mai mare centru de vaccinare din judeţul Constanţa este aici la pavilionul expoziţional. Reprezentanţii primăriei spun însă că totul e deocamdată la stadiul de proiect şi speră ca organizarea să fie gata pe 30 ianuarie.
La Negru Vodă, centrul de vaccinare este alocat într-un fost cinematograf dezafectat, însă primăria spune că nu are bani să îl amenajeze.
Centre de vaccinare făcute pe brânci
Sunt comune în care primarii află de pe o zi pe alta că trebuie să amenajeze un centru de vaccinare.
Aici e căminul cultural al localităţii Hălăuceşti. Aici o să fie loc de vaccinare. Să nu trebuiască să plătim din bugetul local medicii că sunt nişte cheltuieli care nu ar trebui puse în seama noastră.
Comunicarea le-a dat bătăi de cap şi în Suceava. Căminul cultural din satul Sfântul Ilie figurează ca unul dintre cele 22 de centre de vaccinare operaţionale din judeţ.
Andreea Petrescu, reporter Observator: Aici uşa, în schimb, este închisă şi, mai mult decât atât, primarul ne-a spus că nu este nimic amenajat că nu a primit nicio informare în acest sens de la DSP sau de la Prefectură.
Între timp, DSP Suceava a anunţat că în judeţ vor fi 7 centre de vaccinare în etapa a doua. În spitale. Adică aceleaşi ca în prima etapă.
Scrie-ne cum a fost experienţa ta de vaccinare împotriva COVID-19
Pe 15 ianuarie este programată cea de-a doua etapă de vaccinare anti-COVID în România, însă la capitolul organizare sunt probleme foarte mari.
Există încă multe necunoscute, iar pe lângă acestea apar şi modificări peste noapte care dau totul peste cap.
Vrem să ştim experienţele prin care aţi trecut pentru a face vaccinul anti-coronavirus: cum a decurs procesul, de la programarea în centrul de vaccinare şi până la imunizare. De astăzi, Observator vă aşteaptă să ne scrieţi pe Fii Observator, iar noi vom prezenta cazurile voastre.