Pacienţii din spitale, nevoiţi să îşi cumpere singuri tratamentul de la farmacii
Privim la numărul de farmacii din jurul spitalelor şi aflăm ce se întâmplă cu pacienţii. Lângă un mare spital din Capitală, reporterii Observator au numărat şi zece farmacii. Sunt tot mai multe pentru că şi pacienţii care nu găsesc tratament în unităţile medicale sunt numeroşi.
De Redactia Observator la 08.09.2018, 11:49- Ce vor românii de la România? Fii parte a campaniei Observator. Spune-ne ce vrei TU de la România printr-un video de 30 de secunde
- Premiera noului sezon Chefi la cuțite din 17 Noiembrie, Duminică 20:00, Luni, Marți și Miercuri 20:30 pe Antena 1 și AntenaPLAY
- Vremea 18 noiembrie - 16 decembrie 2024. Mai cald la început de săptămână, apoi răcire. Ninsori și viscol la munte
Privim la numărul de farmacii din jurul spitalelor şi aflăm ce se întâmplă cu pacienţii. Lângă un mare spital din Capitală, reporterii Observator au numărat şi zece farmacii. Sunt tot mai multe pentru că şi pacienţii care nu găsesc tratament în unităţile medicale sunt numeroşi. Asta deşi ar trebui să aibă parte de tratament gratuit.
Nu sunt fonduri, se plâng managerii unităţilor medicale. În timp ce oficialii de la Casa de Sănătate spun că sunt bani suficienţi.
Conform prevederilor legale, în Capitală, o singură farmacie ar trebui să deservească 3 mii de locuitori. Iar în oraşele de provincie, 3.500. Şi totuşi, în goana după profit, legea devine doar un detaliu.
"La spitalul de Urgenţă, mi-a spus o doamnă că n-au avut spirt să dezinfecteze pe mamă, a avut o căpuşă după ureche şi a scos medicul parfumul din geantă şi a dezinfectat-o" spune una dintre angajatele unei farmacii în care vin pacienţi în fiecare zi, din mai multe spitale aflate în apropiere. Au o listă lungă de medicamente şi de materiale sanitare pe care nu le primesc în unităţile sanitare.
În jurul spitalului Victor Babeş, sunt nouă farmacii. Iar langa Bagdasar Arseni, şase. Sunt zone de interes, motiv pentru care multe dintre ele funcţionează non-stop.
Criza acută de medicamente din spitale este efectul unui managment defectuos, spun reprezentanţii Casei de Sănătate.
Asociaţiile de pacienţi susţin că aproape 90 la sută din bugetul unui spital ajunge la angajaţi, ale căror salarii au fost majorate.