Video Boala care a umplut spitalele în ultimele săptămâni. Doi copii au murit deja
Medicii din Capitală sunt în alertă. Numărul cazurilor de tuse convulsivă a explodat după prima lună de şcoală. Este epidemie în toată ţara şi asta se întâmplă pentru că suntem codaşi la vaccinare. Tusea poate dura peste 3 luni, iar în cazul sugarilor internarea este obligatorie pentru că poate duce la deces. Doi copii au murit până acum în ţara noastră.
Cel puţin 10 copii ajung zilnic cu tuse convulsivă la fiecare unitate de primiri urgenţe pentru copii din Capitală. Mulţi dintre ei sunt internaţi imediat.
"O să rămână internată, ne-a pus branulă, aştept să vină mama să stea cu ea", spune o bunică.
"Nu reuşesc să expire, pentru că acest act de tuse este controlat în mod anormal de creier, este o chestie pe care nu poţi s-o înfrânezi. Noi am avut în ultima lună 5 pacienţi care au avut nevoie de suport vital adică au trebuit intubaţi şi ventilaţi mecanic pentru că altfel mureau", a declarat Mihai Craiu medic primar boli infecţioase, IOMC.
Doi copii au murit deja în România
Numărul cazurilor de tuse convulsivă a crescut atât de mult de la începutul anului şcolar încât, numai aici, la Unitatea de Primiri Urgenţe a Spitalului Gomoiu din Capitală, timpul de aşteptare până la preluarea cazurilor poate depăşi 3 ore. Medicii cred însă că în acelaşi ritm, în următoarele săptămâni durata de aşteptare s-ar putea dubla.
Epidemia e amplificată de faptul că suntem codaşi la vaccinare.
"Tuşeşte foarte tare, hârâie în piept. Am venit cu el ca să vedem lui n-am ce să fac, că e mic. Să nu fie ceva mai rău, adică să nu se agraveze, de-aia am venit cu el". "De mai bine de-o lună de zile. Noaptea oboseşte foarte tare şi respiră, se vede, se face ca un fel de gaură în stomac când respiră", spun părinţii.
Părinţii se sperie atunci când văd că tusea nu seamănă cu cea a unei răceli obişnuite.
"Simptomele tusei convulsive, aşa cum îi spune şi numele, tusea este principalul simptom. Copiii tuşesc, ajung, fac apnee, şi ajung de obicei într-o cameră de gardă pentru că părinţii se sperie. În primul rând să-i vaccineze, asta este principalul. Apoi la primele semne să meargă către medicul de familie pentru a fi evaluaţi", a declarat Diana Zaharia medic UPU, Spitalul Gomoiu.
De multe ori părinţii nu mai ajung la medicul de familie, ci se duc direct la urgenţe. Specialiştii cred că suntem abia la începutul valului.
Tusea convulsivă se transmite foarte uşor pe cale aeriană.
"Tusea convulsivă este o afecţiune respiratorie specială produsă de o bacterie care se numeşte bordetella pertussis Durata bolii spre deosebire de o răceală obişnuită care durează 7-10 zile, în această maladie episoadele de tuse pot să dureze până la 100 de zile", a declarat Mihai Craiu medic primar boli infecţioase, IOMC.
Copiii se pot imuniza cu vaccinul hexavalent care este gratuit. Adultii au la dispozitie un alt ser contra cost. Dar mulţi refuză imunizarea atât pentru ei cât şi pentru copiii lor. Cei care ajung în stare gravă sunt în general oameni nevaccinaţi.
Puteţi urmări ştirile Observator şi pe Google News şi WhatsApp! 📰