București este în scenariul roșu. Noile restricții intră în vigoare în noaptea de vineri spre sâmbătă, la ora 00:00
Capitala este în scenariul roșu. Incidenţa cumulată a cazurilor de coronavirus la nivelul municipiului Bucureşti a ajuns la 3,77 infectări la mia de locuitori. Certificatul verde, care atestă vaccinarea, trecerea prin boală sau existenţa unui test negativ, devine obligatoriu în restaurante, la nunți și spectacole.
De Redactia Observator la 24.09.2021, 18:25Bucureştiul intră, din noaptea de vineri spre sâmbătă, în scenariul roșu. Subprefectul Antonela Ghiță spune că noile restricții vor intra în vigoare din noaptea de vineri spre sâmbătă. Rata de infectare a ajuns vineri la 3,77 la mie în București. Rata de infectare în București era miercuri de 3,3 la mie, iar joi de 3,65 la mie.
Declarații la Prefectura București:
"S-au pus în aplicare măsurile prevăzute de hotărârea de Guvern referitoare şi la certificatul digital. O serie întreagă de activităţi ale operatorilor economici vor trebuie să respecte prevederile. Amendamentul discutat este cel legat de intrarea în vigoare. Termenul e de constatare a incidenţei, măsurile se iau în 48 de oră, dar nu se precizează când intră în vigoare. Această hotărâre va intra în vigoare de la ora 00.00. Are mai puţină importanţă cui aparţine amendamentul, este propus de o autoritate locală. S-a renunţat la amendament şi intră în vigoare hotărârea din 25 septembrie, ora 00.00", a afirmat Mariana Stancu-Ţipişcă.
- DOCUMENT | Noile măsuri luate de Comitetul Național pentru Situații de Urgență: vaccinaţii, scutiţi de...
- Copiii între 6 şi 12 ani nu vor mai fi testaţi ca să intre la activităţi în localităţile cu incidenţă de...
- SONDAJ: Sunteţi de acord ca restricţiile de circulaţie în localităţile cu rată mare de infectare să se aplice...
Întrebată despre condiţiile legale de desfăşurare a Congresului PNL, purtătoarea de cuvânt a Prefecturii Capitalei a răspuns: "Obiectul acestei şedinţei nu a fost Congresul PNL. Ceea ce fac organizatorii cu un Congres politic este treaba lor".
"Textul hotărârii de Guvern 932/2021 nu face o referire expresă la această manifestare care are cuvântul Congres. Sunt referiri la evenimente culturale, dar cuvântul Congres nu este specificat. Dacă organizatorii sunt într-un impas se pot adresa autorităţilor îndrituite pentru un punct de vedere. Ca orice manifestaţia, intrunire, va trebui să respecte toate normele de protecţie sanitară", a completat Ţipişcă.
Astfel, conform hotărârii CMBSU, "pentru prevenirea răspândirii infecţiilor cu virusul SARSCoV-2 este obligatorie purtarea măştii de protecţie, astfel încât să acopere gura şi nasul, pe o rază de 50 m în jurul unităţilor de învăţământ, pentru persoanele care staţionează în acest perimetru".
Hotărârea Comitetului Municipiului Bucureşti pentru Situaţii de Urgenţă:
În localitățile în care incidența este între 3 și 6 la mie se intră în restaurante și cafenele cu certificatul COVID. Aceeași regulă se aplică pentru nunți, botezuri, mese festive, cinematografe, spectacole și concerte. Conform proiectului de hotărâre adoptat de Comitetul Municipiului București pentru Situații de Urgență, este obligatorie purtarea măștii de protecție pe o rază de 50 de metri în jurul școlilor.
Sunt permise orele de educație fizică doar în spații deschise, fără obligativitatea purtării măștii de protecție. În spaţiile închise sau deschise, competiţiile sportive se pot desfăşura cu participarea spectatorilor până la capacitatea maximă a spaţiului. Participarea este permisă doar pentru persoanele care sunt vaccinate împotriva virusului SARS-CoV-2 şi pentru care au trecut 10 zile de la finalizarea schemei complete de vaccinare. În spaţiile închise sau deschise, competiţiile sportive se pot desfăşura cu participarea spectatorilor până la 30% din capacitatea maximă a spaţiului, cu asigurarea unei distanţe de minim 1 metru între persoane şi cu purtarea măştii de protecţie. Participarea este permisă doar pentru persoanele cu certificat COVID.
Știre inițială: Conform informaţiilor obţinute de reporterul Observator Andreea Milea, rata de infectare în Bucureşti este de 3,77 cazuri la mia de locuitori. Joi incidenţa COVID a fost de 3,65 de cazuri la mia de locuitori, iar miercuri de 3,30 de cazuri la mia de locuitori. O şedinţă a Comitetului Municipiului Bucureşti pentru Situaţii de Urgenţă va fi convocată în cursul zilei de vineri.
Bucureştiul se apropie vertiginos de pragul de 4 infectări la mia de locuitori. Însă Guvernul a ridicat de la 4 la 6 cazuri la mia de locuitori pragul de la care intră în vigoare carantina de weekend. Doar atunci cei care nu s-au imunizat nu ar mai avea voie să iasă din case între orele 20 şi 5 dimineaţa fără declaraţie pe propria răspundere. Pentru moment rămâne însă obligatoriu certificatul verde pentru toți cei care merg la restaurante, la cinema, piscină, competiții sportive sau participă la nunți și botezuri. Excepție fac doar copiii cu vârste mai mici de 12 ani. Şi această limită a fost ridicată de la 6 la 12 ani, în urma unei hotărâri a CNSU.
Ce prevăd noile norme pentru localităţile cu incidenţă peste 3 la mie
Utilizarea documentului, care poate fi descăract de AICI, a fost aprobată vineri de Guvern.
Astfel, în județele/localitățile în care incidența cumulată la 14 zile este mai mare de 3 la mia de locuitori și mai mică sau egală cu 6 la mie, noile norme prevăd că activitățile sunt permise doar cu participarea următoarelor categorii de persoane:
- vaccinate împotriva virusului SARS-CoV-2 și pentru care au trecut 10 zile de la finalizarea schemei complete de vaccinare
- prezintă rezultatul negativ al unui test RT-PCR pentru infecția cu virusul SARS-CoV-2 nu mai vechi de 72 de ore
- prezintă rezultatul negativ certificat al unui test antigen rapid pentru infecția cu virusul SARS-CoV-2 nu mai vechi de 48 de ore și care se află în perioada cuprinsă între a 15-a zi și a 180-a zi ulterioară confirmării infectării cu virusul SARS-CoV-2.
DOCUMENT | Noile măsuri luate de Comitetul Național pentru Situații de Urgență: vaccinaţii, scutiţi de carantina de noapte
Comitetul Național pentru Situații de Urgență a adoptat Hotărârea numărul 73 prin care se propune stabilirea unor măsuri necesar a fi aplicate în contextul pandemiei de COVID-19.
Principalele măsuri se referă la creşterea pragului de incidenţă de la 4 la 6 la mie pentru interzicerea circulaţiei în afara gospodăriilor, dar şi excepţia de la carantina de noapte pentru persoanele vaccinate. Carantina de noapte se va impune atunci când o localitate trece de rata de 6 infectări la mie de locuitori, nu la 4 cum era până acum.
Principalele modificări propuse prin acest proiect de hotărâre vizează:
- creșterea pragului incidenței cumulate la 14 zile de la care se aplică măsura interzicerii circulației persoanelor în afara locuinței/gospodăriei, în zilele de vineri, sâmbătă și duminică, de 4/1.000 de locuitori în prezent la 6/1.000 de locuitori.
- creșterea pragului incidenței cumulate la 14 zile de la care se aplică măsura de limitare a programului de lucru cu publicul la intervalul orar 5,00-18,00, pentru operatorii economici care desfășoară activități de comerț/prestări de servicii în spații închise și/sau deschise, publice și/sau private, de 4/1.000 de locuitori în prezent la 6/1.000 de locuitori cu menținerea excepțiilor în vigoare
- creșterea vârstei până la care copii sunt exceptați de la obligația prezentării rezultatului negativ al unui test RT-PCR pentru infecția cu virusul SARS-CoV-2, nu mai vechi de 72 de ore, sau rezultatului negativ certificat al unui test antigen rapid pentru infecția cu virusul SARS-CoV-2, nu mai vechi de 48 de ore, necesar pentru participarea la activități unde accesul este permis sub această condiție, de la 6 ani la 12 ani.
- delimitarea, la nivelul centrelor comerciale în care își desfășoară activitatea mai mulți operatori economici, a zonelor de servire a preparatelor alimentare sau băuturilor alcoolice și nealcoolice, astfel încât să poată fi realizat accesul controlat doar pentru persoane testate, vaccinate și trecute prin boală
- introducerea unei noi excepții de la interdicția deplasării în afara locuinței la nivelul localităților unde incidența cumulată la 14 zile depășește pragul de 6/1000 de locuitori, pentru persoanele vaccinate care fac dovada îndeplinirii acestei condiții prin intermediul certificatului de vaccinare sau certificatului digital ale Uniunii Europene privind COVID-19.