Reacția medicilor la dublarea amenzilor în Sănătate: ”Ar trebui să fim sprijiniți, nu umiliți”
Ar trebui să fim sprijiniţi şi nu umiliţi! Este reacţia medicilor după ce amenzile din Sănătate s-au dublat! În multe spitale, doctorii spun că nu pot respecta timpii de aşteptare, în cazul urgenţelor. În cel mult patru ore, pacienţii trebuie văzuţi de un medic.
De Redactia Observator la 28.08.2019, 21:48Ar trebui să fim sprijiniţi şi nu umiliţi! Este reacţia medicilor după ce amenzile din Sănătate s-au dublat! În multe spitale, doctorii spun că nu pot respecta timpii de aşteptare, în cazul urgenţelor. În cel mult patru ore, pacienţii trebuie văzuţi de un medic. Sunt însă unităţi unde specialiştii sunt prea puţini.
Pacienţi nemulţumiţi şi medici extenuaţi. Este imaginea din multe unităţi de primiri urgenţe. O femeie aşteptă de cinci ore rezultatul analizelor. A rămas la spital, deşi medicii i-au spus că nu e o urgenţă.
MARINA DAN, pacientă: Eu am febră, imi e rau, nu mai pot sa mai stau.
MARIANA BĂLUŢĂ, șef UPU Spitalul Universitar: În momentul în care aglomerezi o camera de garda fără ca tu să ai o urgenta reala, înseamna ca in timpul asta un o om poate sa moară.0 Nu cred ca este vorba de rea-vointa ci de neputinta. Noua ni se pare asta o hartuiala in momentul in care nu dai si solutie. Cred ca ar trebui sa fim ajutati si nu speriati. Cred că ar trebui să fim sprijiniţi si nu umiliţi!
Printr-o hotărâre de guvern, amenzile din sistemul sanitar s-au dublat. Concret, în cazul medicilor amenzile ajung până ka 3000 de lei, iar în cazul spitalelor la 30 de mii de lei. Sanctiunile se aplica şi pentru nerespectarea procedurilor de transfer ori pentru internarea cazurile care nu reprezentau urgenţe.
Chiar şi la unitatea de primiri urgenţe amenzile s-au dublat daca un pacient va aştepta şi cu un minut în plus faţa de timpul alocat pentru urgenţa pe care o are medicul va trebui să plateasca intre 1500 şi 3000 de lei.
Pentru urgenţele de cod roşu se intervine pe loc. Dacă urgenţa este de cod galben, timpul de aşteptare este de 15 minute, iar dacă viaţa pacienţilor nu este pusă în pericol aşteptarea poate fi de cel mult patru ore.
Asociaţiile de pacienţi spun că aceste măsuri nu vor creşte calitatea actului medical.
VASILE BARBU, Asociația pacienților: Un medic lucreaza 24 de ore continuu in unitatea de primiri urgente trebuie sa consulte peste 150, 180 uneori chiar si 200 de pacienti in aceste 24 de ore, este inuman!
În spitalele din ţară, medicii spun că va fi greu să scape fara amendă.
”Nu se depăşesc timpii de aşteptare pentru că medicii nu au chef să lucreze sau sunt în pauze prelungite, timpul este depăşit pentru că nu există spaţiu, nu avem loc, o targă pe care să se aşeze pacientul şi să fie consultat”, declară un medic.
Ministerul Sănătăţii consideră că amenzile drastice pot schimba atitudinea celor din sistem.