Reţete inedite în care alcoolul e principalul ingredient în mâncare
În marile restaurante, chefii mută alcoolul din pahar, în farfurie. Transformă lichiorul în sos, şampania în supă şi coniacul în desert. Pentru un preparat cu gust desăvârşit, este nevoie doar de câţiva stropi de băutură, imaginaţie şi, uneori, răbdare.
De Redactia Observator la 15.10.2018, 22:29În marile restaurante, chefii mută alcoolul din pahar, în farfurie. Transformă lichiorul în sos, şampania în supă şi coniacul în desert. Pentru un preparat cu gust desăvârşit, este nevoie doar de câţiva stropi de băutură, imaginaţie şi, uneori, răbdare. Mai ales când vorbim despre carnea de vită maturată în whishey timp de 160 de zile.
Focul şi alcoolul fac echipă bună în bucătărie. Chef Sorin pregăteşte un file de viţel din Correze şi are un ingredient secret, lichiorul de migdale.
Lângă el, adaugă legume, pe care le găteşte cu ajutorul altor băuturi fine, vin de Porto şi Armagnac.
Alcoolul îşi face loc tot mai mult în reţetele din restaurante. A devenit ingredient-cheie pentru bucătarii care transformă astfel chiar şi un preparat banal - în operă culinară.
Dacă vinurile albe sau roşii se folosesc în special în sosuri, pentru frăgezirea cărnii whiskey-ul este soluţia.
Cu acest lucru sunt de acord şi medicii, care ne sfătuiesc totuşi să folosim alcool doar într-o cantitate mică.
ALINA STOICA, nutriţionist: Mancarea pregatita cu un pahar de vin are si un gust mai bun, carnea este mult mai frageda, iar numarul de calorii nu este chiar atat de mare. In mod normal, un mililitru de vin are 7 kilocalorii.
Chiar dacă alcoolul îşi pierde tăria când este gătit, astfel de preparate nu sunt recomandate copiilor. Şi nici persoanelor cu restricţii alimentare.
ALINA STOICA, nutriţionist: În schimb, se poate modifica compoziţia alimentului de bază şi dacă nu avem o tolerabilitate mare la alimente cu indice glicemic mare, atunci într-adevăr vom simţi după masă o stare de balonare, o stare de oboseală, o stare de somnolenţă.
Pentru că doar imaginaţia e limita în bucătărie, chefii au adăugat în meniuri chiar şi deserturi cu alcool, cum ar fi supa de şampanie.