Români solidari în fața amenințării coronavirusului. Gesturi care fac diferența în momente dificile
Într-o perioadă în care societatea este puternic măcinată și chiar dezbinată de criza provocată de coronavirus, apar și oameni care vor să schimbe lucrurile din jur... în mai bine. În Craiova, un antreprenor vrea să sponsorizeze o problemă vitală a spitalului.
De Cristina Oprea la 16.03.2020, 13:15- EDIŢIE SPECIALĂ Observator. Primele EXIT POLL-uri ale Alegerilor Prezidenţiale, ora 21:00, LIVE la Antena 1
- COMPARAŢIE. Prezenţa la vot pe ore în primul tur al alegerilor prezidenţiale din 2014, 2019 şi 2024
- Sponsorizare privată în spital, la Craiova.
- Voluntari pentru persoane izolate la Cluj.
Într-o perioadă în care societatea este puternic măcinată și chiar dezbinată de criza provocată de coronavirus, apar și oameni care vor să schimbe lucrurile din jur... în mai bine. În Craiova, un antreprenor vrea să sponsorizeze o problemă vitală a spitalului: nevoia de consumabile medicale la Terapie Intensivă. Şi oamenii de rând dau dovadă de solidaritate. În Cluj şi în Sibiu, tinerii s-au mobilizat şi fac cumpărăturile pentru persoanelor izolate sau vulnerabile.
O postare pe Facebook anunța intenția unui antreprenor de a ajuta pe cei care se implică în criza coronavirus. Pentru că nu știa exact cum ar putea sa ajute, Dan a decis să ofere o sponsorizare. Și-a dorit ca inițiativa lui să fie un exemplu și pentru alții.
DAN CHERCIU, antreprenor: M-am uitat în jur la ce îmi stă mie la îndemână și atunci am zis ca o astfel de implicare de natură financiară poate fi de ajutor.
GEORGIANA GHENESCU, angajat: Este ceva ce ia amploare și este ceva ce nu poate fi controlat la momentul acesta. Și dacă putem să facem ceva în sensul acesta, mi se pare o idee bună, pentru că acum este momentul.
Nu a durat mult, iar colaborarea a fost stabilită şi va rezolva una dintre problemele acute ale spitalului din Craiova: stocul de consumabile din clinica de ATI, care este pe final. Medicii spun că e vital în această perioadă ca spitalele să fie ajutate de ONG-uri.
ELEODOR CÂRSTOIU, medic chirurg la Spitalul Judeţean de Urgenţă Craiova: Se vor achiziţiona consumabile care sunt utilizate la apartele de ventilaţie mecanică, pacienţii care nu vor mai putea să respire singuri din cauza acestui virus, vor fi ajutaţi de nişte aparate care au nişte dispozitive care sunt de unică utilizare, adică apoi trebuie aruncate.
Şi în Sibiu sunt oamenii sunt solidari în contextul crizei coronavirusului. Două mamici au înfiinţat un grup de sprijin pe o reţea de socializare care adună voluntari pentru a face cumpărături pentru persoanele izolate la domiciliu.
DIANA MANTA, voluntar: Vrem ca în fiecare cartier, să existe 2-3 poate mai mulţi voluntari la care să putem apela atunci când în zona respectivă identificăm o mamă cu copii mici, un domn sau o doamnă în vârstă, aflaţi în imposibilitatea de a ieşi din casă, îi identificăm şi au nevoie de câteva cumpărături.
Sute de persoane s-au înscris acestui suport şi peste 50 de voluntari s-au alăturat deja proiectului.
SMARANDA BĂLAN, voluntar: Ideea noastră a fost aceea civică efectiv revenind la un narativ pe care îl ştim poate din perioada de dinainte de revoluţie, mă duc să cumpăr o pâine, nu vrei şi tu o pâine... şi mă gândeam că se va ajunge din nou la a împrumuta de la tine o ceaşcă de zahăr.
Iar în Cluj, doi studenți din Cluj-Napoca îşi ajută vecinii în varsta şi le cumpară alimente şi medicamente. Decizia vine pentru ca bătrânii să nu iasă din casă şi să se expună pericolului.
Totul este gratuit, iar cei care apeleaz la ei le oferă banii pe cumpărături la întoarcere.