Românii, în topul salariaților europeni care iau prânzul la calculator, la muncă
Românii nu ştiu ce-nseamnă pauza de masă. Cei mai mulţi mănâncă pe tastatură, la serviciu, arată studiile. Iar ceilalţi sar cu totul peste prânz. De ziua alimentaţiei, autorităţile statului îşi dau mâna cu angajatorii din privat.
De Redactia Observator la 16.10.2018, 21:25Românii nu ştiu ce-nseamnă pauza de masă. Cei mai mulţi mănâncă pe tastatură, la serviciu, arată studiile. Iar ceilalţi sar cu totul peste prânz. De ziua alimentaţiei, autorităţile statului îşi dau mâna cu angajatorii din privat. Ca să-i înveţe pe români să ia masa de la mijlocului zilei departe de birou.
La o cantină din Bucureşti, la ora prânzului, majoritatea meselor sunt goale, iar mulţi dintre cei care trec pe la casa de marcat pleacă înapoi la birou cu mâncarea în pungă. De altfel, cel mai recent studiu arată că 50% dintre angajaţii români iau masa de la mijlocului zilei deasupra tastaturii.
32% dintre angajații români nu iau deloc pauză de masă. Paradoxal, situaţia li se aplică şi bucătarilor.
ŞERB CRISTIAN, bucătar-șef: Deşi lucrez în bucătărie nu ştiu dacă mănânc o dată pe zi. Mai mult mănânc acasă, sincer. Încercăm să fim pregătiţi ca ei să nu piardă foarte mult timp la noi. Şi doar să vină să ia mâncarea şi să-şi continue activitatea.
Oficial, România a intrat în programul european "Combaterea obezităţii prin ofertă şi cerere" - un program care se desfăşoară deja în nouă ţări.
DANA SÎNTEJUDEAN , CEO companie internaţională: Milităm pentru a acorda timp mesei de prânz şi de a lua masa în afara mediului de lucru, în afara stresului, în afara presiunii.
CORINA ZUGRAVU, MEDIC ŞI REPREZENTANT INSP: Cred ca o sursa buna de proteine alaturi de o salata mare, fructe, ceva cerealea integrale, reprezinta profilul perfect al mesei de pranz. Desertul, iarăși reprezinta o idee buna cata vreme e un desert sanatos si nu foarte voluminos. 30-35% din caloriile zilei sunt ok la masa de prânz.
Programul are şanse să devină un adevărat succes şi să schimbe obiceiul alimentar nesănătos al multor angajaţi. Conform ultimului barometru al pieţei forţei de muncă, 24% dintre români au trecut masa de prânz în topul celor mai importante beneficii la angajare.