România e în pragul unei epidemii de gripă. Sute de oameni internaţi la Matei Balş într-o săptămână
România e în pragul unei epidemii de gripă. E deja a treia săptămană în care a explodat numărul de îmbolnaviri. Dacă înainte de pandemie aveam circa 65 de mii de infecţii respiratorii, acum numărul lor s-a dublat. Ministrul Sănătăţii anunţă că va face stocuri suplimentare pentru antitermice. În plus, Alexandru Rafila aşteaptă de la UE aprobarea pentru suspendarea exportului mai multor antibiotice, care se găsesc tot mai greu în această perioadă.
De Mădălina Iacob la 03.01.2023, 19:20În ultimele zile, numărul românilor care au ajuns la camera de gardă cu tuse şi febră a crescut constant. Numai la Spitalul Matei Balş au fost internaţi într-o săptămână sute de oameni, cei mai mulţi diagnosticaţi cu gripă.
România e în pragul unei epidemii de gripă
Mamă: Am făcut testul la Budimex şi a zis că e gripă. Febră non-stop. Nu scăpăm de ea deloc. Nu ştiu de unde, prima dată m-a luat răceala pe mine la serviciu, nu ştiu.. Am fost şi la Victor Babeş, am plecat de acolo, e plin peste tot.
Familie: Toţi, toată familia.
- Va fi declarată epidemie de gripă în România? Anunţul făcut de Rafila despre portul obligatoriu al măştii şi...
- România se confruntă cu cel mai agresiv val de viroze din ultimul deceniu. Consumul de antibiotice şi antitermice...
- Valul de viroze fără precedent provoacă probleme pe termen lung. Simptomul care nu trece nici după o lună de la...
-Ce s-a întâmplat?
- Tuse, nu ştim, ceva viroză. Între Crăciun şi Revelion.
Mădălina Iacob, reporter Observator: La institutul Matei Balş din Capitală au fost înregistrate o mie de prezentări din data de 30 decembrie şi până în dimineaţa zilei de 3 ianuarie. 80 la sută dintre ele sunt cazuri de infecţii respirtorii. Deopotrivă, aduţi şi copii.
Gabriel Nistor, medic infecţionist: Numărul de prezentări a crescut. Avem undeva la 150/200 de prezentări în camera de gardă, covid/non-covid pentru adulţi şi tot aşa 150 -200 de prezentări în sfera pediatrică la camera gardă.
Alte spitale, aceeaşi situaţie. La Institutul pentru Sănătatea mamei şi copilului, cei mici îşi aşteaptă rândul la camera de gardă.
Gabriel, 6 ani: Mă doare capul şi sunt bolnav.
Mamă: Episoade mai puternice seara, aseară am chemat ambulanta, a fost o raceala mai puternica cu tuse si acum cu durerea de cap. Acum cinci zile, a fost si 39.2.
La spitalul Victor Babeş din Timişoara, din cele 170 de paturi dedicate cazurilor grave, 110 sunt ocupate. Ministrul Sănătaţii anunţă că suntem la un pas de epidemia de gripă.
Alexandru Rafila, Ministrul Sănătăţii: Dacă vom constata ca exista o creştere constantă de minimum 20 la sută de viroze respiratorii, iar proporţia de cazuri confirmate de gripă de laborator depăşeşte 10 la suta se întrunesc condiiilepentru o situatie epidemică. A apărut în acest an cu circa trei, patru săptămâni, mai repede decat aparea de obicei.
Epidemia nu va aduce restricţii pentru populaţie, dar va limita drastic accesul în spitale. Personalul medical va folosi obligatoriu echipament de protecţie şi va reface stocurile de medicamente. Consumul de antivirale şi antibiotice a crescut şi cu mai mult de 50 la sută în unele cazuri, spune ministrul Sănătăţii, care anunţă că va asigura stocuri suplimentare pentru această lună.
Iar dacă va primi şi aprobarea de la Comisia Europeană, România va suspenda de la export timp de 6 luni 12 antibiotice si 3 antitermice. Ministerul a publicat şi o listă cu toate medicamentele similare paracetamolului, ibuprofenului şi unui antiviral, care sunt încă disponibile în farmacii.
Cătălin Apostolecu, manager Balş: La anumite categorii de medicamente ne apropiem de fundul sacului. Mă refer la antivirale, cum este Oseltamivir pe piaţă sunt multe antitermice care de fapt sunt combinaţii ale aceluiaşi medicament, cu mai multe brizbizuri. Paracetamolul simplu se găseşte în toate farmaciile şi e trei lei folia, dacă ne apucam să luam tot felul de combinaţii cu plus, cu forte, pretul se duce la 20, 30 lei cutia, din acestea se simte o penurie.
Peste 140 de mii de infecţii respiratorii acute au fost înregistrate în total săptămâna trecută, un record pentru luna decembrie. Media sezoanelor prepandemice a fost undeva la 65 de mii de cazuri.