Video Valul de viroze fără precedent provoacă probleme pe termen lung. Simptomul care nu trece nici după o lună de la tratament
Tusea a devenit "virală". În metrou, pe stradă sau la birou, aproape în orice moment, auzi pe cineva tuşind. Mulţi se plâng că nu le trece după aproape o lună cu niciun tratament. Nici nu e de mirare la câte virusuri circulă în societate, iar multe sunt mai agresive după pandemie, spun specialiştii.
350 de bolnavi, adulţi şi copii, au ajuns la camera de gardă de la Spitalul Matei Balş în ultimele 24 de ore. Aproape toţi au avut tusea ca simptom principal. Mirela are 38 de ani şi tuşeşete în continuu de două săptămâni. A ajuns la camera de gardă pentru că tusea nu a cedat la niciun tratament. Diagnosticul: gripă.
Mirela, pacient: ”Toată noaptea asta fac, tuşesc. Cu toate siropurile, cu toate spraiurile acelea de dat în gât, nu ameliorează nimic. Tusea asta, e o tuse parcă mă îneacă. Am avut şi covid şi n-am avut aşa ceva nici la covid”.
Această familie a ajuns pentru a treia oară la spital. Bărbatul şi cei doi copii se simt rău. ”Tuse şi dureri foarte mari de cap, de o săptămână. Am luat ceva împotriva tusei, nu sunt refăcut. Simptomele sunt mai greu de suportat”.
Mai multe virusuri gripale s-au suprapus cu COVID
- Cristian şi-a petrecut şi Crăciunul, şi ziua de naştere la spital: "Un sentiment foarte urât". Zeci de copii...
- Medic de familie, apel îngrijorător către părinți: ”Dacă continuăm tot aşa, pentru unii copii Moşul va...
- Denis a murit la 7 luni, după ce medicul ar fi spus că "nu are nimic". ''Mi l-am dorit din tot sufletul şi nu am...
În acest sezon circulă mai multe virusuri gripale care s-au suprapus cu COVID. Gabriel Nistor, infecţionist: ”În covid poate să apară în tusea seacă, vorbim de gripă unde putem să asociem şi tuse seacă şi tuse productivă, vorbim de restul virozelor respiratorii care poate să aibă tuse seacă în mare parte”.
Adrian Marinescu, infecţionist: ”Tusea poate să fie un simptom normal într-o infecţie acută dar să rămână pentru o perioadă de timp. Sunt pacienţi care tuşesc o lună. Ar trebui vorbit în primul rând cu medicul de familie”.
Medicii spun că valul de viroze e fără precedent. Sandra Alexiu, medic de familie: ”Cum doi ani, din cauza izolării, s-au regrupat virusurile şi-au creat un sistem de apărare mai inteligent şi acum sunt ceva mai virulente. Aşa ne aşteptăm, după această iarnă în care sunt cazuri mai multe şi mai serioase, să intrăm într-o oarecare normalitate”.
Numărul cazurilor de infecţii respiratorii din ultima săptămână a depăşit 100.000 iar cazurile de covid au depăşit 3.400. Pe de altă parte, pandemia de coronavirus poate fi considerată încheiată, susţine şeful departamentului de virusologie de la un spital din Berlin.
Puteţi urmări ştirile Observator şi pe Google News şi WhatsApp! 📰