Antena LIVE

Curs valutar

România închide peste 170 de centre de vaccinare. Situaţia gravă constatată de autorităţi

Coordonatorul campaniei naţionale de vaccinare anti-COVID-19, Valeriu Gheorghiţă, a declarat joi că 171 de cabinete îşi vor încheia activitatea în perioada următoare.

De la 10.02.2022, 18:09
WhatsApp
România închide peste 170 de centre de vaccinare Shutterstock

Valeriu Gheorghiţă a afirmat că 171 de cabinete de vaccinare îşi vor încheia activitatea, acestea având mai puţin de zece doze administratie zilnic, precizând că alte centre vor fi transformate în unele de testare, iar altele vor funcţiona în sistem hibrid, atât pentru vaccinare, cât şi pentru testare.

“Aşa cum am anunţat în săptămâna trecută, am identificat un număr de 322 de cabinete de vaccinare care au activitate redusă în ultimele două din perioada evaluată ceea ce înseamnă mai puţin de zece doze administrate zilnic. Ieri am avut o şedinţă împreună cu colegii de la Institutul Naţional de Sănătate Publică, Ministerul Sănătăţii şi Direcţiile de Sănătate Publică şi practic analizând fiecare cabinet de vaccinare în parte 171 îşi vor încheia activitatea în perioada următoare”, a declarat, joi, Valeriu Gheorghiţă, într-o conferinţă de presă. 

El a precizat că unele centre de vaccinare vor deveni de testare, iar altele vor funcţiona în sistem hibrid. “Parte din celelalte centre vor fi probabil transformate în centre de testare, acolo unde permite circuitul şi accesibilitatea pentru pacienţi, mai ales în mediul rural şi de asemenea o parte din centre vor funcţiona în format hibrid, în sensul în care va exista atât activitate de vaccinare, cât şi activitate de testare.  Mai mult decât atât din acest punct de vedere de pildă centrul de vaccinare de tip Drive thru din Deva, Hunedoara deja şi-a început activitatea şi ca centru de testare şi practic persoanele se prezintă direct la centru pe un flux separat şi beneficiază de testare”, a explicat Valeriu Gheorghiţă.

Rată de vaccinare insuficientă în România

Pe acelaşi subiect

În ceea ce priveşte evoluţia campaniei de la debutul din 27 decembrie 2020 până la acest moment, sunt peste 8.091.000 de persoane care au primit cel puţin o doză de vaccin, ceea ce înseamnă un procent de vaccinare din populaţia adultă de aproximativ 50,5%, iar din populaţia generală vaccinarea cu cel puţin o doză reprezintă un procent de aproximativ 42%.

El a arătat că cea mai mare rată de vaccinare se înregistrează la grupa de vârstă 50-59 de ani, fiind de aproape 58%, la grupele de la 40 până la 79 de ani rata de vaccinare medie fiind de 53,6%.

"Rămânem cu o rată de vaccinare în continuare insuficientă la persoanele de peste 80 de ani, este de 30,8% şi la grupele mici de vârstă, 12-15 ani, este în momentul de faţă la 11,3%", a spus Gheorghiţă.

Raed Arafat dă verdictul pentru ridicarea restricţiilor

Şeful Departamentului pentru Situaţii de Urgenţă, Raed Arafat, a anunţat că sunt discuţii pentru relaxarea măsurilor luate în contextul pandemiei de COVID-19 şi pentru revenirea la normalitate, precizând că acest lucru depinde de evoluţia situaţiei.

Arafat a fost întrebat, joi, într-o conferinţă de presă, când vor fi puse în aplicare în România măsuri de relaxare.

"La acest moment am început să scădem. Încă există o cifră importantă zilnică. Încă există un număr totuși important de cazuri în terapie intensivă. Clar că sunt discuţii şi sunt discuţii pentru că se doreşte să ajungem să relaxăm măsurile, adică să revenim la normalitate. Acest lucru depinde de evoluţie. Dacă continuă scăderea şi dacă vedem că impactul pe secţiile de Terapie Intensivă tot se stabilizează, nu mai avem probleme, cu certitudine deciziile potrivite vor fi luate la momentul respectiv.

Că va fi înainte sau va fi la momentul în care atingem finalul acestei perioade de stare de alertă, care va fi în jur de 6 martie, asta urmează să vedem după modul în care evoluează şi decizia este la un nivel mai înalt, adică la nivelul Comitetului Naţional pentru Situaţii de Urgenţă şi bineînţeles pe baza analizelor care se fac la nivelul Ministerului Sănătăţii, INSP şi alte structuri care sunt de specialitate”, a transmis Arafat. 

Când renunţăm la masca de protecţie

Întrebat dacă există posibilitatea ca până de Paşte să nu mai purtăm masca în interior, şeful DSU a răspuns: "Paştele este în aprlie, dacă nu mă înşel în 24, 25. Până atunci eu sper să fim în faza pe care o spuneţi dumneavoastră, dacă nu sunt surprize, eu sper să fim în faza în care să fim cât mai aproape sau în totalitate normalitate şi să convieţuim, în final vom convieţui cu acest virus, virusul nu va dispărea, dar vom convieţui, mai ales dacă rămâne predominantă Omicron care este mai contagioasă, dar este cu o virulenţă mai scăzută”.

Institutul Naţional de Sănătate Publică (INSP) a publicat raportul aferent săptămânii 31 ianuarie - 6 februarie 2022, cu privire la situaţia deceselor asociate infecţiei cu SARS-CoV-2 pe teritoriul României. Statisticile arată că peste 78% din decesele COVID de săptămâna trecută au fost înregistrate la persoane nevaccinate. De asemenea, 51,4% din cazurile confirmate au fost înregistrate în rândul persoanelor nevaccinate împotriva coronavirusului. Şeful DSU, Raed Arafat, susţine că în România există o tendinţă de descreştere a numărului de cazuri, iar în privinţa ratei de pozitivare se poate vorbi de un platou.

Redactia Observator

Observator  - Despre oameni, știrile așa cum trebuie să fie. ...

valeriu gheorghita vaccinare centru de vaccinare
Întrebarea zilei
Mergeți duminică la vot?

Da

Nu

*după apăsarea butonului "Votează" pagina se va reîncărca pentru afișarea rezultatelor

Puteţi urmări ştirile Observator şi pe Google News şi WhatsApp! 📰

Stiri Sportive Citește și
Conacul istoric din România care a ajuns în paragină. Nume mari ale țării au...
Fanatik.ro
Publicat 21.11.2024
Colonel american: Rusia are tot dreptul să atace NATO acum
spotmedia.ro
Publicat 21.11.2024
Culmea birocrației: O fetiță trecută, din greșeală, băiat în certificatul...
spotmedia.ro
Publicat 20.11.2024
Ce se întâmplă cu toți pensionarii din România cu pensii mai mici de 3.000 de...
Gandul
Publicat 21.11.2024
Premieră în bătălia pentru Cotroceni. Sociolog din Elveția: „Candidații...
Adevărul
Publicat 22.11.2024
Ce a transmis fiica Elenei Lasconi după apariția la dezbaterea prezidențială....
A1
Publicat 21.11.2024
Horoscopul zilei de 23 noiembrie 2024. Gemenii primesc vești bune. Află ce se...
CaTine
Publicat 22.11.2024
Bianca Drăgușanu, primele declarații după ce poliția a fost chemată la...
spynews.ro
Publicat 21.11.2024
S-au aliat OFICIAL cu Kosovo împotriva României în războiul de la TAS:...
GSP
Publicat 22.11.2024
Clădirea emblematică din București, demolată. Palatul impunător a fost...
Click.ro
Publicat 21.11.2024
Temperatura ideală pentru centrala termică. La cât să o setezi pentru a nu-ți...
Useit
Publicat 19.11.2024
Care este numele real al lui Culiță Sterp. Ce apare în buletinul lui, de fapt
Redacţia.ro
Publicat 21.11.2024
„Geoană, Ciolacu… Ciucă… George Simion… Și femeia aia, cum o...
libertatea.ro
Publicat 22.11.2024
Selena Gomez își vede viitorul alături de Benny Blanco: „Este cel mai sigur...
ZU
Publicat 22.11.2024
Chec de post cu dovleac copt, foarte aromat și colorat
Hello taste
Publicat 22.11.2024
Au început să intre banii pe cardurile educaționale. Peste 650.000 de părinți...
Deparinti
Publicat 22.11.2024
Amnistia fiscală ratează țintele Guvernului. Câștigurile imaginate...
ziare.com
Publicat 22.11.2024
Cine pleacă din distribuția seriei Golden Boy – Dragoste rebelă. Este vorba...
Happy
Publicat 22.11.2024
Nouria Nouri, fosta soție a lui Daniel Iordăchioaie, și-a cunoscut actualul...
DIVA
Publicat 23.09.2024
Ce este implantul dentar. Cui i se recomandă și cum se efectuează
Medicool
Publicat 22.11.2024