Raed Arafat dă verdictul pentru ridicarea restricţiilor: Am început să scădem, dar totul depinde de un singur lucru
Şeful Departamentului pentru Situaţii de Urgenţă, Raed Arafat, a anunţat că sunt discuţii pentru relaxarea măsurilor luate în contextul pandemiei de COVID-19 şi pentru revenirea la normalitate, precizând că acest lucru depinde de evoluţia situaţiei.
Arafat a fost întrebat, joi, într-o conferinţă de presă, când vor fi puse în aplicare în România măsuri de relaxare.
"La acest moment am început să scădem. Încă există o cifră importantă zilnică. Încă există un număr totuși important de cazuri în terapie intensivă. Clar că sunt discuţii şi sunt discuţii pentru că se doreşte să ajungem să relaxăm măsurile, adică să revenim la normalitate. Acest lucru depinde de evoluţie. Dacă continuă scăderea şi dacă vedem că impactul pe secţiile de Terapie Intensivă tot se stabilizează, nu mai avem probleme, cu certitudine deciziile potrivite vor fi luate la momentul respectiv.
Că va fi înainte sau va fi la momentul în care atingem finalul acestei perioade de stare de alertă, care va fi în jur de 6 martie, asta urmează să vedem după modul în care evoluează şi decizia este la un nivel mai înalt, adică la nivelul Comitetului Naţional pentru Situaţii de Urgenţă şi bineînţeles pe baza analizelor care se fac la nivelul Ministerului Sănătăţii, INSP şi alte structuri care sunt de specialitate”, a transmis Arafat.
Când renunţăm la masca de protecţie
- Evoluţia COVID-19 în România, săptămâna trecută. Ce se întâmplă cu noile cazuri. Arafat: "Putem vorbi de un...
- Testele de salivă din școli ar putea fi eliminate. Raed Arafat: „Analizăm impactul lor, e posibil să decidem...
- Țările europene care au relaxat restricțiile după doi ani de pandemie. Cum se va putea călători în UE
Întrebat dacă există posibilitatea ca până de Paşte să nu mai purtăm masca în interior, şeful DSU a răspuns: "Paştele este în aprlie, dacă nu mă înşel în 24, 25. Până atunci eu sper să fim în faza pe care o spuneţi dumneavoastră, dacă nu sunt surprize, eu sper să fim în faza în care să fim cât mai aproape sau în totalitate normalitate şi să convieţuim, în final vom convieţui cu acest virus, virusul nu va dispărea, dar vom convieţui, mai ales dacă rămâne predominantă Omicron care este mai contagioasă, dar este cu o virulenţă mai scăzută”.
Institutul Naţional de Sănătate Publică (INSP) a publicat raportul aferent săptămânii 31 ianuarie - 6 februarie 2022, cu privire la situaţia deceselor asociate infecţiei cu SARS-CoV-2 pe teritoriul României. Statisticile arată că peste 78% din decesele COVID de săptămâna trecută au fost înregistrate la persoane nevaccinate. De asemenea, 51,4% din cazurile confirmate au fost înregistrate în rândul persoanelor nevaccinate împotriva coronavirusului. Şeful DSU, Raed Arafat, susţine că în România există o tendinţă de descreştere a numărului de cazuri, iar în privinţa ratei de pozitivare se poate vorbi de un platou.
Şeful Departamentului pentru Situaţii de Urgenţă, Raed Arafat, susţine că în România există o tendinţă de descreştere a numărului de cazuri, iar în privinţa ratei de pozitivare se poate vorbi de un platou. Arafat a precizat că cifrele scad, cu excepţia secţiilor de ATI, unde continuă o uşoară creştere. Acesta a declarat, joi, într-o conferinţă de presă, că nu se poate compara ce se întâmplă acum cu ce a fost în valul precedent, situaţia din această perioadă fiind mai bună.
Puteţi urmări ştirile Observator şi pe Google News şi WhatsApp! 📰