România, în pregătiri pentru valul doi al pandemiei de coronavirus
România se pregăteşte pentru ceea ce se întâmplă deja în alte ţări europene: valul doi al pandemiei. Stocurile de echipamente şi medicamente din spitale sunt refăcute, iar în Capitală este în plan construcţia unui spital doar pentru Terapie Intensivă. Medicii spun să ne aşteptăm la ce e mai rău.
De Redactia Observator la 23.09.2020, 00:15- Se fac achiziții de urgență, în plină pandemie de coronavirus
- Medicii se pregătesc pentru ce e mai rău
- Subiectele zilei sunt în Observator 19, la Antena 1
Peste 30 la sută dintre cazurile de COVID-19 din ultima săptămână s-au înregistrat în Bucureşti, Iași, Cluj, Timiș si Suceava. În Capitală, medicii se pregătesc pentru ceea ce se întâmplă deja în multe alte ţări europene. Valul doi al pandemiei. Şi nu doar cu materiale şi medicamente. Ci şi cu un spital modular, ridicat în curtea Institutului Matei Balş.
Adrian Streinu-Cercel, manager Institutul Matei Balș: Am făcut un proiect pe care încercăm să-l ducem la bun sfârşit, un modul special de ATI pentru că tocmai acolo vor fi lucrurile severe, un corp de terapie intensivă de la zero.
În acest moment, avem 1.200 de paturi ATI pentru cazurile Covid dintre cele 2.600 disponibile la nivelul ţării. Mai avem 600 de ventilatoare de la Banca Mondială, la care se adaugă cele din donaţii şi cumpărate prin ONAC. Doar că medicii se plâng că numărul este insuficient pentru ceea ce ar putea urma.
Inspectoratul General pentru Situaţii de Urgenţă face achiziţii în regim de urgenţă, prin ONAC. De la injectomate şi filtre pentru izolete, până la măşti, monitoare şi ventilatoare.
La Timişoara, medicii din linia 1 nu sunt atât de rezervaţi. Cinci milioane de lei costă următoarele luni de epidemie.
Cristian Oancea, manager Spitalul Victor Babeș Timișoara: Am inceput sa facem achizitii suplimentare si la nivel de echipamente si la nivel de produse, de medicamente, de echipamente pentru protectie pentru ca al doilea val va veni. La Ministerul Sănătăţii, în schimb, altele sunt previziunile.
Şi la nivelul Uniunii Europene se fac stocuri comune pentru echipamente medicale şi de protecţie. La nevoie, când sistemele de sănătate vor fi copleşite de numărul pacienţilor cu Covid-19, acestea vor putea fi distribuite.