Video Impact uriaş pentru România după ce va adera şi terestru la Schengen
România intră în Schengen de la 1 ianuarie 2025, după ce i-am convins pe austrieci să nu se mai opună aderării noastre la spaţiul de liberă trecere. Discuţia decisivă a avut loc astăzi, la Budapesta, unde miniştrii de interne din România, Austria, Bulgaria şi Ungaria au semnat un acord. Totuşi, emoţiile nu sunt pe deplin eliminate. Decizia oficială şi finală va fi luată pe 12 decembrie, la consiliul JAI.
Aceste cozi cu tiruri şi camioane, filmate astăzi la vama dintre România şi Bulgaria, vor deveni imagini de arhivă odată cu intrarea României în spaţiul Schengen şi pe cale terestră. Se va întâmpla în prima zi a noului an, spune premierul Marcel Ciolacu, aflat şi el la Budapesta.
"După 13 ani, România va reuşi o aderare completa la Schengen de la 1 ianuarie 2025. Creşterea economică româneasc şi ungurească va fi dinamizată odată cu aderarea completă, inclusiv pe cale terestră", a declarat Marcel Ciolacu, premierul României.
Decizia, luată pe 12 decembrie
Decizia aderării României la Schengen va fi oficializată la următorul consiliu european pentru Justiție și Afaceri Interne, care va avea loc pe 12 decembrie, spun oficialii noştri. "Obiectivul nostru la această întâlnire a fost sa creăm condiţiile pentru o decizie pozitivă la consiliul JAI din luna decembrie, ca veto-ul austriac să fie ridicat", a spus Cătălin Predoiu, ministrul de Interne.
"Ţara noastră va trebuie să continue să consolideze controlul la frontiere. Bulgaria va beneficia de un suport din partea UE pentru a menţine la nivel ridicat siguranţa frontierelor sale, cu Turcia", precizează Victor Negrescu, europarlamentar.
Rezultatul negocierilor de la Budapesta a fost primit cu căldură şi de Ursula Von der Leyen, preşedintele Comisiei Europene, care a reacţionat pe reţelele de socializare: "Eliminarea controalelor la frontierele terestre interne este ultimul obstacol. Urmează decizia oficială a Consiliului European. Să vedem un Schengen mai puternic în 2025".
Impact uriaş asupra românilor
Aderarea completă la spaţiul Schengen va avea un impact uriaş asupra tuturor românilor. Cei care pleacă în vacanţe în Bulgaria sau Grecia, spre exemplu, nu vor mai pierde ore întregi la frontierele celor două ţări. La fel, românii din diaspora care vin acasă de sărbători, vor ajunge mai repede la cei dragi. Iar transportatorii scapă de cozile kilometrice de la vamă, care aduceau pierderi anuale de sute de milioane de euro.
"Contează foarte mult să stai 9, 10, 15 ore în vamă, la coadă. Implică nişte costuri, implică nişte timpi de întârziere la încărcare-descărcare. Toate acestea se reflectă în preţul final, în preţul la raft, unde, de fapt, omul de rând accesează acel preţ", a declarat Dorin Pop, vicepreşedinte APTE.
Discuţiile pentru aderarea României la Schengen au început în 2007, când am intrat în UE. Chiar dacă îndeplinim condiţiile tehnice încă din 2011, deciziile politice, în special ale Austriei, ne-au ţinut pe loc până acum.
Puteţi urmări ştirile Observator şi pe Google News şi WhatsApp! 📰