Situaţie tot mai dramatică în spitale din cauza lipsei de medicamente. Criza s-a extins şi la medicii de familie
Sistemul sanitar este în pragul unei crize fără precedent. Chirurgii vor să amâne operaţiile care nu sunt urgente, iar medicii de familie încep să intre în grevă. Nu mai sunt bani pentru medicamente vitale, iar doctorii refolosesc materiale sanitare. În acest timp, de la Guvern vin doar promisiuni. Cheia este la Ministerului Finanţelor, dar banii vor veni cel mai devreme abia săptămâna viitoare.
De Andreea Petrescu la 27.09.2023, 19:56Pacienţii cu boli grave au ajuns să alerge după medicamente vitale între farmacii şi spitale. Cea mai gravă situaţie este tocmai la Institutul Oncologic unde ajung bolnavii cu cancer. Un medic de aici poveşte:
"Purtăm nişte mănuşi care ar trebui folosite pentru pacienţii cu Hiv, sau hepatita C, adică astea erau de rezervă, mănuşile obişnuite nu mai sunt. Lipsesc citostatice, sondele de intubaţie nu sunt calitative. Nu se mai pot face endoscopii, deoarece nu este endoscop", spune medicul.
Conducerea spitlului recunoaşte că există probleme cu anumite medicamente.
Laurentiu Simion, medic: Ne descurcăm, cu resurse mai puţine, încercăm să facem aceeaşi performanţă ca şi colegii din ţări bogate. Trebuie să drămuim materialele, că altfel n-avem.
- Medicamentele expirate vor fi colectate în containere, în curţile spitalelor. Când va intra în vigoare noua lege
- Reacţia companiei la care era angajat farmacistul-dealer de droguri din București. Bărbatul fura şi vindea...
- Legea "2 Mai". Câţi ani de închisoare riscă o persoană care vinde medicamente cu efect psihoactiv fără reţetă
"Managerul Institutului Oncologic Bucureşti ne-a transmis faptul că problemele finanicrae vor fi rezolvate în Consiliul Medical, care încearcă să găsească o soluţie pentru a atrage cât mai multe fonduri pentru spital", transmite Andreea Petrescu, reporter Observator.
Astfel de probleme sunt şi în alte spitale din ţară
Vasile Barbu preşedinte Asociaţia pentru Protecţia Pacienţilor: La unele spitale şi în unele cazuri sunt pacienţi amânaţi, cauza principală este lipsa de materiale sanitare.
Şi nu e tot. Medicii de familie ameninţă că dacă nu vor primi banii, vor asigura doar urgenţele.
Valentina Boboc, medic de familie: Suntem în imposibilitatea să facem viramentele către stat, neavând bani. Salariile angajaţilor noştri nu le-am achitat. O să intrăm în grevă, o să punem parafa jos pentru că nu putem să continuăm să ne facem datoria, să muncim la nesfârşit
La Cluj o parte dintre medicii de familie au intrat deja în grevă, iar la Mureş vor intra zilele următoare.
Rodica Biro director general CJAS Mureş: Eu le-am dat un deadline de miercuri pentru că am vrut să fiu sigură ca să efectuăm plăţile. Nu cred că înainte de luni se va rezolva problema. Suntem cu plăţi făcute, dar nu integral, ambulatoriul de specialitate nu a fost decontat.
Principala problemă vine de la CNAS. Şi reprezentanţii acesteia ne trimit mai departe.
"Reprezentanţii Casei Naţionale de Asigirări de Sănătate recunosc faptul că sunt propbleme financiare dar spun că acestea trebuie rezolvate la nivelul Ministerului de Finanţe", transmite Andreea Petrescu, reporter Observator.
Marcel Boloş ministrul Finanţelor: Mâine intră în şedinţa de guvern memorandumul cu majorarea limitelor bugetare pentru aceste categorii de cheltuieli, iar formalităţile sunt la nivelul casei de asigurări de sănătate.
Ministerul Finanţelor a acordat CNAS de la începutul anului şi până acum 55 de miliarde de lei