Antena Meniu Search
x

Video Medicamentele expirate vor fi colectate în containere, în curţile spitalelor. Când va intra în vigoare noua lege

România va avea o nouă lege pentru colectarea medicamentelor expirate. Va intra în vigoare de la 1 ianuarie şi ar trebui să spună clar unde şi cum ne aruncăm medicamentele expirate. O problemă pe care famaciştii au fost oarecum obligaţi, până acum, să o rezolve din fonduri proprii. Un container amplasat în curţile spitalelor, ar trebui să simplifice procedura colectării deşeurilor farma şi chiar să incurajeze populaţia să devină mai responsabilă.

Redactia Observator
de Redactia Observator

la 23.09.2023, 11:17

Vezi și

În farmacii, medicamentele expirate sau nefolosite, aduse de populație au parte de un "tratament" special. În cazul unui control, o cutie lăsată la întamplare poate duce până la închiderea farmaciei. Reprezentanții din domeniu spun că nu riscă să le fie oprită activitatea, astfel că distrug medicamentele cu bani din propriul buzunar. 

Anda Vija – farmacist: Povara financiară a căzut pe noi și e greu pentru că sunt farmacii mici care nu pot să preia tot volumul de medicamente. Le procesăm și mai departe să le punem intr-o cutie specială, care va merge la ardere.

Reporter: Pe banii cui?

Anda Vija – farmacist: Pe banii noștri, exclusiv.

Un proiect de lege adoptat recent de Parlament, și care intră în vigoare la 1 ianuarie, arată clar unde, când și mai ales cum se aruncă medicamentele. 

"Conform proiectului, de la începutul anului viitor, oamenii vor trebui să aducă medicamentele expirate în containerele special amenajate în curţile spitalelor, lista acestor unităţi sanitare urmând a fi făcută publică odată cu normele de aplicare a legii", transmite Iulia Pop – reporter Observator.

Adela Filipescu – Spitalul CF Timișoara: În momentul de faţă, medicamentele, ce expira pe secţie, fie că expiră în farmacia spitalului sunt izolate într-o zonă de carantină.

În curţile spitalelor, containerele vor avea și pază, dar și camere de supraveghere. Amplasarea lor este necesară pentru că nu toata lumea ştie ce să facă atunci când vrea să arunce medicamente expirate sau care nu mai sunt folosite.

România nu stă bine la capitolul gestionării deșeurilor, iar asta se vede cel mai bine în statistici. Gradul de reciclare în ţara noastră este de 11 la sută, departe de media europeană de 45 la sută.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Credeţi că femeile din România ar trebui să primească mai mulţi bani decât bărbaţii?

Observator » Evenimente » Medicamentele expirate vor fi colectate în containere, în curţile spitalelor. Când va intra în vigoare noua lege