Soia poate fi un aliment periculos, dacă e consumat în exces
Soia poate fi o sursă de proteine sau, dimpotrivă, un aliment periculos. Depinde cum şi cât de des o mâncăm, spun medicii, care recomandă doar două porţii pe săptămână. Consumată în exces, soia poate provoca boli digestive grave sau dereglări hormonale.
De Redactia Observator la 02.04.2019, 23:17Soia poate fi o sursă de proteine sau, dimpotrivă, un aliment periculos. Depinde cum şi cât de des o mâncăm, spun medicii, care recomandă doar două porţii pe săptămână. Consumată în exces, soia poate provoca boli digestive grave sau dereglări hormonale.
Cuburi, felii sau boabe, lapte, brânză sau pate de soia, pe toate le găsim din belşug la raionul cu produse de post.
Sunt savurate din plin în această perioadă de românii care respectă obiceiurile şi nu pun nimic de dulce în gură până la Paşte.
Un coş cu produse din soia costă dublu faţă de cel în care ar intra produsele normale. În plus, specialiştii ne avertizează că dacă consumăm produse din soia în exces ele pot dăuna sănătăţii.
Medicii recomandă doar două porţii de soia săptămânal. Asta înseamnă cam 200 de grame.
Dr. Ruxandra Pleşea, diabetolog şi nutriţionist: Soia este un aliment intens alergen. Efectul său estrogen light poate duce la stimularea creşterii anumitor celule. Se face legătură între consumul de soia al femeilor aflate în postmenopauză şi cancerul de sân. Studiile nu sunt concludente şi nu sunt decizii definitive.
Soia, aspirator de substanţe toxice
Un adult care mănâncă un crenvurşt, o felie de pâine cu pate, un şniţel şi bea un pahar cu lapte consumă nu mai puţin de 400 de grame de soia.
Mai mult, specialiştii vorbesc despre soia ca despre un aspirator de substanţe toxice. De aceea este importantă şi metoda de preparare.
Soia deshidratată trebuie ţinută câteva ore în apă, apoi în momentul în care începe să fiarbă, apa trebuie schimbată.
Gheorghe Mencinicopschi, nutriţionist: Soia modificată genetic este o plantă tolerantă la glifosat. Glifosatul este un erbicid. S-ar putea ca în bobul de soia să se acumuleze ceva şi din acest erbicid. Din acest punct de vedere nu ar fi bine să o consumăm foarte des
Pentru a nu consuma soia în exces, nutriţioniştii recomandă alternarea ei cu fasole, năut sau quinoa.