Video Postul Paștelui 2025: Ce alimente să alegi pentru o dietă echilibrată
Se spune că perioada de post e bună pentru siluetă. Dar, nutriţioniştii sunt de altă părere. Depinde ce mănânci. Pâinea, pastele, cartofii - în exces - pot duce la creşterea în greutate. Sunt însă şi alternative sănătoase pentru această perioadă.
Cartofii şi produsele făinoase aproape că nu lipsesc de pe nicio masă în timpul postului.
Vânzările au explodat, inclusiv în brutării. În plus, de fiecare dată când cumpără pâine, oamenii iau şi un produs dulce pe lângă.
"Da, odată cu începerea postului vânzarea la pâine a crescut cu un procent undeva la 10-15% şi asta e o tendinţă pe care am observat-o de fiecare dată în perioada postului. Da, produsele de post se cer mult mai mult în această perioadă. Plăcinte, fursecuri, o gamă destul de variată", explică Gabriela, manager brutărie.
Un consum excesiv de carbohidraţi poate duce la kilograme în plus. 70% dintre români sunt supraponderali în acest moment, potrivit ultimelor studii.
- Meniuri pentru postul Paștelui. Cât costă un burger vegetarian sau o ciorbă de legume
- Am intrat în Săptămâna Albă, înainte de începutul Postului Paştelui. Ce alimente pot fi consumate până la...
- 15 martie, Sfântul Mucenic Agapie. Sărbătoare importantă în calendarul ortodox
- 15 martie, evenimente importante care au avut loc în această zi de-a lungul timpului
- Evenimente în Bucureşti, în weekendul 15-16 martie. Ce nu trebuie să ratezi
Potrivit nutriţionistului Florin Bălănică, "pe lângă carbohidraţi în post vom prefera grăsimile de origine vegetală, adică uleiurile vegetale şi avocado de exemplu care conţine 40% grăsime. De ce, pentru că vrem să ne săturăm, iar absenţa proteinelor de origine animală duce la această lipsă a sațietății".
Carbohidraţii reprezintă un combustibil pentru organismul nostru. Ei ne oferă energia de care corpul nostru are nevoie pentru a funcţiona corect. Consumaţi în mod abuziv, însă, duc la depuneri semnificative de grăsime.
"Pâinea prin natura ei conţine zahăr în nativ, zaharuri native, care se regăsesc în făină. Făina este formată preponderent din amidon. Amidonul este un carbohidrat complex", a adăugat Daniela Voica, inginer în industria alimentară.
Nutriţioniştii ne sfătuiesc ca, în această perioadă, să alternăm produsele de patiserie cu fructe şi legume proaspete sau cu diverse sortimente de seminţe. De asemenea, proteinele putem lua din preparate pe bază de năut, linte, fasole sau ciuperci.
Înapoi la HomepagePuteţi urmări ştirile Observator şi pe Google News şi WhatsApp! 📰