Spitalul de Ortopedie Foişor și-a redeschis porțile pentru pacienții non-COVID. Astăzi au fost internați primii pacienți
Pentru că deja toată ţara este în scenariul verde, iar rata de infectare a scăzut sub un caz la mia de locuitori, tot mai multe spitale suport COVID îşi reiau activitatea normală de dinainte de pandemie. Este şi cazul Spitalului Foişor din Capitală care la o lună și jumătate de la evacuarea cu scandal a pacienţilor, pentru ca unitatea să fie transformată, peste noapte, în unitate COVID, şi-a primit deja primii bolnavi care nu au fost infectați cu coronavirus.
De Ema Schweninger la 24.05.2021, 13:58La Spitalul Foișor sunt deja peste 50 de pacienți internați, primii venind încă de la 5.30 dimineața. Sunt bolnavi veniți din toate colțurile țările, care au spus că nu au vrut să meargă la alte spitale și au ateptat reluarea activității normale.
După ce au intrat în spital, pacienții vaccinați anti-COVID au fost testați rapid, iar celorlalți li s-au făcut teste RT-PCR. Mai sunt în jur de 800 de persoane pe listele de așteptare, pentru a fi internați la Foișor.
Pe 9 aprilie, peste 100 de pacienţi au fost evacuaţi şi transferaţi cu ambulanţe la alte spitale sau la domiciliu, în regim de urgenţă, deşi unii dintre ei fuseseră operaţi cu doar câteva ore în urmă. Decizia de transformare a spitalului în unitate COVID a fost luată de șeful DSU, Raed Arafat, pentru că nu mai erau locuri la ATI în alte spitale pentru bolnavii infectați și 29 de pacienți COVID-19 erau intubati și ventilați în UPU-urile din București. Această decizie a fost luată pentru că Spitalul Foișor are 26 de paturi ATI, 6 medici ATI - și în 9 aprile avea numai 3 pacienți internați în ATI.
Raed Arafat și Ministerul Sănătății au acuzat conducerea spitalului că au întârziat foarte mult evacuarea bolnavilor cronici. De cealaltă parte, pacienții cronici au avut de suferit. Deși aveau alternative unde să se trateze, unii n-au vrut.