Computerul tomograf funcţionează ilegal de doi ani, la Spitalul Județean din Timișoara
Este anchetă la Spitalul Județean din Timișoara. Ministerul Sănătății a trimis corpul de control după ce s-a aflat că pacienţii erau investigaţi cu un computer tomograf neautorizat! Situaţia a durat aproape doi ani.
De Redactia Observator la 24.02.2020, 13:43- Alege ce urmează! Tu eşti liderul! Marcel Ciolacu, candidatul PSD la alegeri, faţă în faţă cu Alessandra Stoicescu de la ora 19:30, la Antena 1
- Alegeri prezidențiale 2024 LIVE TEXT. A început votul în diaspora. Primii români au votat în Noua Zeelandă
- De doi ani de zile, computerul tomograf funcţiona ilegal.
- Aparatul a fost scos din priză după ce s-a aflat că nu avea aprobare.
Este anchetă la Spitalul Județean din Timișoara. Ministerul Sănătății a trimis corpul de control după ce s-a aflat că pacienţii erau investigaţi cu un computer tomograf neautorizat! Situaţia a durat aproape doi ani. Ar lipsi şi autorizaţia de securitate la radiaţii. Acum, tomograful a fost oprit din funcţiune.
Computerul tomograf, de altfel foarte performant, a fost scos din priză, după ce s-a aflat că funcţionează ilegal.
Pacient: Este scandalos, este dureros, este de neacceptat și nu știu ce se întâmplă. Avem dotarea, dar nu avem oameni care să lucreze cu dotările pe care le avem.
Chiar managerul instituţiei a făcut descoperirea, dintr-un audit dispus după schimbarea şefului Secţiei de Radiologie.
Manager instituţie: Autorizaţie CNCAN şi autorizaţia sanitară de funcţionare, înseamnă că aparatul este conform, că el funcţionează în parametrii normali, că nu emite mai multe radiaţii sau mai puţine.
Ori computerul tomograf nu are aceste autorizaţii. O anchetă internă va scoate la iveală cine trebuia să le obţină şi nu a făcut-o.
În perioada în care acest aparat a fost folosit, în mod cert cadrele medicale au fost expuse radiaţiilor. Dar, acest dozimetru le-a măsurat şi a reieşit faptul că nu s-au depăşit limitele normale. De altfel, acelaşi lucru s-a constatat şi în rândul pacienţilor.
Aparatul este vital pentru spital, care tratează pacienţi din mai multe judeţe. Conducerea speră ca în mai puțin de trei luni să funcţioneze din nou. Până atunci, pacienţii sunt trimişi să-şi facă analizele în altă parte.
Aparatul a fost cumpărat de Ministerul Sănătății şi a funcţionat fără autorizaţie din 2018.