Sportul și dieta, soluția pentru copiii obezi (Video)
Preparatele fast-food, prăjiturile şi ciocolata. Cei mici nu se mai răsfaţă cu aceste delicii din când în când, ci au ajuns să le consume în fiecare zi. Iar consecinţele se văd pe cântar: ajung supraponderali la vârste fragede.
De Redactia Observator la 26.06.2019, 11:15Preparatele fast-food, prăjiturile şi ciocolata. Cei mici nu se mai răsfaţă cu aceste delicii din când în când, ci au ajuns să le consume în fiecare zi. Iar consecinţele se văd pe cântar: ajung supraponderali la vârste fragede.
Statisticile sunt mai mult decât îngrijorătoare: în România, un copil din doi este obez. Iar kilogramele în plus vin şi cu alte probleme.
Sunt ţinta ironiilor între colegi şi prieteni. Când părinţii îşi dau seama de gravitatea situaţiei, iau măsuri: copiii încep să mănânce sănătos şi stau cu orele în sala de sport.
Doar printr-un antrenament intens dispar kilogramele care s-au adunat pe parcursul mai multor ani. Cu ele, dispar şi multe alte probleme.
Părinţii recunosc că ei sunt primii vinovaţi pentru greutatea excesivă a copiilor.
Mamă: Îi lăsăm să aibă un haos în mâncare, în alimentaţie. Din cauza timpului, lucrăm foarte mult. Şi e un mod de relaxare să-i ducem la fast-food-uri.
Alina Nicoleta Corpaş, administrator atelier vegan: Foarte mulţi părinţi asociază o notă bună sau o performanţă şcolară cu ''Ok, hai, să mergem la o prăjiturică". Nu e bine această motivaţie, această corelare între nota bună şi un dezmăţ din punct de vedere culinar.
Efortul fizic la sală dă însă rezultate numai dacă este susţinut printr-o alimentaţie corectă.
Tânără: Înainte mâncam la ore târzii. Mâncam foarte mult dulce. Fast-food. Acum am început să mănânc la ore fixe şi nu mai mănânc seara.
Şi nici nu e greu. Acum, mâncarea sănătoasă e la îndemâna oricui.
Uneori, copiii supraponderali au nevoie şi de consiliere psihologică.
Teodora Pușcaș - psiholog terapeut: Nutriţie echilibrată. Partea de somn. O rutină adecvată. Alimentaţia în cadrul familiei. Pentru că cei mai importanţi sunt părinţii.
Alina Nicoleta Corpaş, administrator atelier vegan: Este foarte importantă şi partea psihologului. Cu atât mai mult la un copil care el încă este în dezvoltare, este în creştere.
Mamă: Trebuie să îi ajutăm. Să fim alături de ei. Să le gătim sănătos. Cât mai diversificat, în primul rând şi să le impunem anumite reguli.
Obezitatea infantilă a ajuns la cifre alarmante în Uniunea Europeană. 14 milioane de copii sunt supraponderali, iar numărul lor creşte anual cu 400.000.