Studiu OMS: 22.000 de copii români, diagnosticaţi cu boli mintale. Cele mai frecvente afecţiuni
Aproximativ 22.000 de copii şi adolescenţi români trăiesc cu un diagnostic de boală mintală, iar mulţi dintre ei se confruntă cu diferite dificultăţi de dezvoltare emoţională, potrivit unui studiu realizat de Organizația Mondială a Sănătății.
De Adrian Obreja la 11.10.2023, 08:51"În România, printre cele mai frecvente afecţiuni de ordin psihic diagnosticate în ultimii ani, mai ales la categoria de vârstă 11-15 ani, sunt tulburările de conduită, în cazul a 24,19% dintre cei intervievaţi, deficitul de atenţie, în cazul a 22,65%, anxietatea în cazul a 19,23% şi tulburările de spectru autist în cazul a 14,47% dintre copii", spune Adrian Obreja, reporter Observator.
22.000 de copii cu boli mintale
"Acelaşi studiu al OMS mai arată că episoadele de depresie în cazul copiilor de peste 15 ani se întâlnesc în proporţie de aproape 70%, un procent mult mai mare faţă de categoria 11-15 ani. Astfel, în România, 33% dintre aceşti copii se confruntă de mai multe ori pe săptămână cu episoade de tristeţe, în comparaţie cu 13%, cât este media procentului în cele 45 de ţări incluse în acest raport", adaugă Adrian Obreja, reporter Observator.
"OMS vine şi cu o serie de recomandări pentru a îmbunătăţi sănătatea mintală a copiilor, iar una dintre acestea ar fi abordarea cât mai reală şi clară a problemei extrem de grave. Practic, lipsa informaţiilor privind accesul copiilor la psihoterapie, spre exemplu, duce la îngreunarea oricărei intervenţii în ceea ce priveşte vindecarea acestora", a precizat Adrian Obreja, reporter Observator.