Video De ce se tem oamenii de psiholog. Studiile arată că unul din trei români suferă de afecţiuni psihice
Unu din trei români suferă de afecţiuni psihice, dar foarte puţini ajung la un specialist. Le e ruşine să ceară ajutor sau nu au bani ca să facă terapie. Nu e de mirare deci că ţara noastră este printre ultimele locuri din Uniunea Europeană la capitolul sănătate mintală.
- EDIŢIE SPECIALĂ Observator. Primele EXIT POLL-uri ale Alegerilor Prezidenţiale, ora 21:00, LIVE la Antena 1
- COMPARAŢIE. Prezenţa la vot pe ore în primul tur al alegerilor prezidenţiale din 2014, 2019 şi 2024
"Am mers de două-trei ori până acum. Chiar aş vrea să mai merg în continuare pentru că ne dau peste cap toate alea. Din cauza banilor n-am mai mers, nu mai facem faţă să mai mergem". Aceasta este explicaţia multor români atunci când vine vorba de servicii de psihoterapie. O şedinţă ajunge şi la 400 de lei. Costurile, negarea problemelor de sănătate mintală şi stigmatizarea persoanelor care au nevoie de ajutor au făcut ca sub 1% din populaţia României să ajungă măcar o dată la un consult psihologic sau psihiatric.
De ce se tem românii de psiholog
"Dacă vorbim despre depresie, ajung la psiholog în urma unei tenative de suicid şi deoarece sunt trimişi de familie, nu-şi dau seama de simptomele pe care le au decât în momentul în care boala avansează într-un punct în care este foarte greu să mai rezolvi prin terapie, astfel multe persoane din România ajung să ia medicaţie", explică Rut Matei, psiholog.
"Noi, românii, trebuie să ne preocupăm pentru ziua de mâine şi aceasta ne face să gândim, sănătatea noastră mintală nu are timp să fie precară", crede un român.
- Numărul virozelor, în creştere chiar înainte de începerea anului şcolar. Sfaturile medicilor pentru părinţii...
- Tot mai mulți tineri suferă de cancer. Numărul persoanelor sub 50 de ani diagnosticate a crescut cu 80% în doar...
- Afecţiunea "la fel de mortală" ca infarctul care îngrozeşte Suedia. Cercetătorii avertizează: ar trebui...
Consiliere psihologică gratuită
Românii beneficiază de consiliere psihologică gratuită doar dacă au şi alte probleme de sănătate şi medicii le recomandă şi acest tip de tratament. "Pentru o şedinţă de psihoterapie statul nu decontează mai mult de 135 de lei. Mai mult decât atât, un specialist nu poate da mai mult de trei scrisori medicale în fiecare zi pentru o astfel de şedinţă", spune Andreea Petrescu, reporter Observator.
Pentru boli cum este depresia sau anxietatea, procedura prevede ca pacientul să se adreseze medicului de familie de la care ia o trimitere către un psihiatru, face consultul şi mai apoi primeşte recomandare de psihoterapie. Problema este că avem în toată ţara doar 1.500 de psihiatri.
"Aproape jumătate dintre psihiatrii României sunt împărţiţi între trei oraşe, dintre care o treime dintre psihiatri sunt la Bucureşti", a precizat Gabriel Diaconu, psihiatru.
Chiar şi pentru acei bolnavi care intră în sistem după ce au un diagnostic şi primesc tratament gratuit, totul se blochează după externare. "La noi pacienţii vin, stau 3-4 săptămâni aici în funcţie de patologia pe care o au, se externează, se întorc în lumea reală în care nu găsesc de cele mai multe ori un ajutor consistent şi coerent din partea celor care ar trebui să supravegheze evoluţia post externare, spune Eduard Moţoiescu, psihiatru Spitalul Obregia.
Preşedintele Casei Naţionale de Asigurări de Sănătate spune că lucrează deja la debirocratizarea procedurii pentru decontarea psihoterapiei. "Trebuie rezolvate două lucruri, în primul rând creată o procedură mai simplificată, mai uşor de făcut atât pentru profesioniştii din domeniul sănătăţii, medicii sau psihologi. Să găsim şi formula pentru care pacienţii să aibă acces la numărul necesar de şedinţe", declară Andrei Baciu, preşedinte CNAS.
Specialiştii estimează că aproape 6 milioane de români suferă de tulburări mintale, în vreme ce doar un milion se află în evidenţe.
Puteţi urmări ştirile Observator şi pe Google News şi WhatsApp! 📰