Vaccinul anti-Covid-19 ajunge de Crăciun în România. Pediatrii, mesaj liniștitor în privința mutației
Cadoul pe care planeta îl aşteaptă de un an ajunge în România chiar de Crăciun. Vaccinul va fi adus mâine în ţară, iar primii români vor fi imunizaţi duminică dimineaţă. Sunt medici şi asistente de la 10 spitale care tratează bolnavi cu coronavirus. Până la imunizarea colectivă, lumea e încă în alertă din cauza mutaţiilor pe care le tot suferă virusul. Pediatrii ne liniştesc, noua tulpină se transmite mai repede la copii, dar nu e mai gravă decat o bronşită.
De Ema Schweninger la 24.12.2020, 19:40- Alege ce urmează! Tu eşti liderul! Marcel Ciolacu, candidatul PSD la alegeri, faţă în faţă cu Alessandra Stoicescu de la ora 19:30, la Antena 1
- Alegeri prezidențiale 2024 LIVE TEXT. A început votul în diaspora. Primii români au votat în Noua Zeelandă
Primele 10 mii de doze de vaccin anti COVID vor ajunge la graniţa României mâine dimineaţă. Camionul va fi întâmpinat în vama nădlac de şeful Departamentului pentru situaţii de urgenţă, Raed Arafat şi va fi escortat de poliţişti până la Institutul Cantacuzino unde se află depozitul central. Sâmbătă după prânz, vaccinul va pleca spre cele 10 spitale din ţară. Duminică la 9 fix vor fi vaccinaţi primii români: medici, asistente, infirmieri de la Institutul Matei Balş şi de la Spitalul Victor Babeş din Bucureşti. La ora 10 va incepe imunizarea şi în ţară, în alte opt spitale.
Vlad Voiculescu, ministrul Sănătăţii: Cu siguranţă aş face vaccinul şi astăzi dar cu siguranţă îmi voi aştepta rândul. Cei care vor fi vaccinaţi sunt cei care s-au luptat cu virusul în prima. Aşa se va întâmpla cu toţi oamenii, nimeni nu se va vaccina înaintea categoriei din care face parte? Rgeulile sunt foarte clare.
Preşedintele României a încurcat data la care va începe vaccinarea, dar ulterior a revenit.
Cum afectează mutația copiii
Până când vom fi toţi protejaţi, lumea e în alertă din cauza noii tulpini din Marea Britanie.
Mihai Craiu, medic pediatru: Nu e cazul să ne speriem că nu cade drobul de sare în capul copilului.
E anunţul pe care îl aşteptau toţi părinţii. Medicii spun că mutaţia care a alertat întreaga Europă nu este mai agresivă cu copiii ci, posibill, doar va produce mai multe îmbolnăviri.
Mihai Craiu, medic pediatru: În cazul în care intră mai repede nu va produce altă boală, va produce exact aceeaşi boală. O boală acută cu febră, posibil respiratorie, posibil digestivă care seamnănă cu toate bronşitele pe care le-a mai avut copilul înainte de la grădiniţă sau cu o enterecolită.
Doar în unul din 50 de mii de cazuri, virusul produce sindromul multisistemic inflamator la copii. Sindromul, asemănător bolii Kawasaki, provoacă inflamarea organelor şi a vaselor de sânge şi poate duce la deces. Noua mutaţie a fost detectată deja şi în alte state, printre care Italia, Belgia, Olanda, Danemarca sau Australia.
Vlad Voiculescu, ministrul Sănătăţii: Autorităţile din sănătate sunt în alertă de aproape un an de zile. Aşteptăm mai multe date despre această mutaţie. Măsurile au fost luate pentru limitarea tulpinii, limitarea traficului dintre Marea Britanie şi România.
Medicii spun că e normal să apară mai multe mutaţii ale coronavirusului. În ultimele 24 de ore, Marea Britanie a anunţat că a identificat alte două mutaţii ale coronavirusului, una apărută în Africa de Sud, cealaltă în Nigeria. Despre ele, până acum, nu ştim decât că sunt mult mai contagioase.
În România, epidemia a intrat pe o pantă descendentă. 4.300 de români au fost diagnosticaţi în ultimele 24 de ore. S-au făcut în jur de 27 de mii de teste. Dar nu e cazul să ne relaxăm, spun oficialii.
Pentru prima dată în ultima lună, a scăzut şi numărul pacienţilor internaţi la terapie intensivă. 1234. Pe de altă parte, alţi 146 de români au murit de ieri până azi.