Vaccinul care poate salva viețile femeilor. Serul costă aproximativ 700 de lei, dar este gratuit pentru tinerele de până în 19 ani
Şase românce mor zilnic din cauza formelor avansate de cancer de col uterin. Ţara noastra a ajuns astfel pe primul loc în Europa la mortalitate şi pe ultimele la rata vaccinării. De două luni serul este decontat de stat, pentru fetele şi tinerele care au până în 19 ani şi compensat cu 50% pentru femeile până în 45 de ani. Medicii atrag atenţia asupra importanţei imunizării la vârste fragede, dar şi a controalelor periodice.
De Redactia Observator la 01.03.2024, 20:50Alexandra a descoperit în urma unui control că are una dintre tulpinile virursului HPV. Din fericire, nu este una care poate duce la cancer, însă asta a determinat-o acum să se vaccineze.
Alexandra: Pentru celelalte tulpini care sunt mult mai periculoase am recurs la această soluţie. Este o problemă care poate fi combătută.
Vaccinul care poate salva viețile femeilor
Vaccinarea constă în două doze pentru fetele cu vârsta cuprinsă între 11 şi 19 ani şi trei doze pentru cele cu vârsta cuprinsă între 19 şi 45 de ani. Acelaşi lucru este valabil şi pentru băieţi.
Diana Iacob, medic specialist boli infecţioase: Vaccinul nu conduce la eradicarea tulpinilor care deja au produs cancerul de col uterin, dar el previne reinfecţia cu alte tulpini. Virusul acesta este un virus latent care se poate reactiva la un anumit interval de timp.
De două luni, vaccinarea este gratuită în ţara noastră pentru fetele şi băieţii cu vârsta cuprinsă între 11 şi 19 ani şi compensată cu 50% pentru femeile cu vârsta cuprinsă între 19 şi 45 de ani. Deşi tendinţa este de creştere, ţara noastră a ajuns abia la 13% rata de vaccinare.
Carmen Ungurean, specialist INSP: E ceva care nu se întâmplă peste noapte, nu putem sări de la 2-3% la 60%. Pentru femeile adulte există testarea regulată pentru identificare leziunilor precanceroase ale colului uterin. Testarea este una simplă, nedureroasă, care nu durează mult, se face o dată la 5 ani.
Cei care vor să se vaccineze împotriva HPV trebuie să treacă prima dată pe la medicul de familie sau pe la un medic ginecolog, de unde vor primi o reţetă. Cu această prescripţie oamenii se duc la farmacie de unde îşi iau serul şi îl păstrează în condiţii de siguranţă până ajung la doctorul care îi şi vaccinează.
Cristina Tănasă, reporter Observator: Conform Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii, anual în România se înregistrează peste 4300 de cazuri noi de cancer de col uterin şi peste 1900 de decese.
Adică 6 decese în fiecare zi. Incidenţa este de 4 ori mai mare decât media europeană.
Monica Cîrstoiu, şef clinică Obstetrică-Ginecologie SUUB: Aceste decese nu apar din cauză că boala evoluează în timp şi nu este tratată ci că noi mergem la medic într-o fază atât de avansată a bolii încât nu mai poate fi perfect curabilă, ci facem paliaţie.
Serul costă în magazin aproximativ 700 de lei.