Antena Meniu Search
x

Video Tulburările glandei tiroide la copii: simptomele pot să apară imediat după naştere

Una din opt persoane suferă de boli ale tiroidei: hipotiroidie, hipertiroidie sau tiroidită autoimună. Şi copii pot suferi de aceste afecţiuni, care netratate, pot duce la sechele ireversibile. 

de Redactia Observator

la 28.02.2024, 07:49

Tulburările glandei tiroide
Tulburările glandei tiroide

În general, când vorbim despre bolile tiroidei, ne gândim la pacienţi adulţi. Cu toate acestea, cazurile de copii cu probleme tiroidiene nu sunt deloc puţine. Cei mici pot suferi de hipertiroidism, hipotiroidism sau chiar tiroidită, iar descoperirea acestor afecţiuni la timp este esenţială pentru a nu avea probleme în viaţa adultă. 

Tulburările glandei tiroide la copii

Simptomele hipotiroidismului pot apărea încă din primele luni de viaţă. "Eu încurajez ca pe lângă acel screening care se face prin programul naţional să se facă un screening extins pentru că este mult mai rapid şi atunci putem depista mult mai repede un hipotriroidism congenital", spune Bogdan Pascu, endocrinolog pediatric.

Netratat, hipotiroidismul congenital poate duce la sechele ireversibile, tocmai de aceea este necesară depistarea şi tratarea lui. Există însă şi alte probleme tiroidiene la copii, de data aceasta ceva mai mari. 

Pe acelaşi subiect

"Cea mai frecventă patologie este tiroidita autoimună pe care o identificăm mai frecvent la fete decât la băieţi, pe care o identificăm mai frecvent la vârsta pubertăţii. Şi pe lângă tiroidita autoimună avem o nouă patologie, şi anume tiroidismul asociat obezităţii", adaugă Bogdan Pascu, endocrinolog pediatric.

În aceste cazuri, modificarea semnificativă şi repetată a analizelor uzuale ar trebui să ne aducă în cabinetul medicului. "Nu înseamnă că dacă am identificat un TSH crescut are probleme cu tiroida. TSH variază la copii. Nu neapărat un TSH mai mare e hipotiroidism şi trebuie tratat. Depistarea simplă a unui TSH mărit impune repetare la 2/4 săptămâni, atât a TSH cât şi a funcţiei tiroidiene şi o evaluare imagistică dacă avem o menţinere a valorilor analizelor repetate", mai spune Bogdan Pascu, endocrinolog pediatric.

În cazul hipertiroidismului, de obicei debutul este în pubertate. Boala Graves este principala cauză. "Pe de altă parte, un copil care este foarte slab, deodată pierde în greutate deşi mănâncă foarte mult, nu poate să doarmă noaptea, au palpitaţii, simt că nu pot face efort că imediat le bate inima şi atunci ne putem gândi la un hipertiroidism", explică Bogdan Pascu, endocrinolog pediatric.

Şi nu uitaţi, problemele tiroidei, chiar la copii, nu sunt un capăt de ţară. Chiar dacă nu se vindecă, ele pot fi ţinute sub control cu tratament adecvat şi chiar dietă.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Mici cu E.coli şi zgârciuri în loc de carne, printre produsele comercializate în magazine. Aţi avut parte de experienţe neplăcute?

Observator » Sanatate » Tulburările glandei tiroide la copii: simptomele pot să apară imediat după naştere