Antena Meniu Search
x

Dezastrul pe care alimentele ultraprocesate îl provoacă în corpul uman. 32 de efecte negative asupra sănătății

Alimentele ultraprocesate sunt legate de 32 de efecte nocive pentru sănătate. Cea mai amplă analiză din lume constată asocieri directe cu riscuri mai mari de cancer, boli de inimă și moarte prematură. Unii experți cer ca aceste alimente să fie tratate precum țigaretele.

de Redactia Observator

la 29.02.2024, 11:39

alimente ultraprocesate
Dezastrul pe care alimentele ultraprocesate îl provoacă în corpul uman. 32 de efecte negative asupra sănătății - Shutterstock (arhivă)

Analiza cu aproape 10 milioane de participanți a identificat o legătură directă între consumul de alimente ultraprocesate (UPF) și o serie de probleme de sănătate, inclusiv riscul crescut de boli cardiovasculare, cancer, diabet de tip 2, depresie și moarte prematură. Analiza globală vine pe fondul creșterii rapide a consumului de alimente ultraprocesate, cum ar fi cerealele, batoanele proteice, băuturile carbogazoase, mâncărurile gata preparate și fast food-ul.

Potrivit Mediafax, dovezile au arătat un risc cu 50% mai mare de deces din boli cardiovasculare, un risc cu 48-53% mai mare de anxietate și tulburări mentale comune și un risc cu 12% mai mare de diabet de tip 2. Riscul de anxietate și tulburări mentale comune este de 48 până la 53% mai mare.

Există dovezi și pentru asocieri cu astmul, problemele gastrointestinale, anumite tipuri de cancer și factori de risc cardiometabolici.

Rezultatele analizei publicate în BMJ oferă o justificare pentru a reduce expunerea la alimentele ultraprocesate, spun autorii.

Pe acelaşi subiect

De ce sunt periculoase alimentele ultraprocesate

Alimentele ultraprocesate, inclusiv produsele de patiserie și gustările ambalate, băuturile carbogazoase, cerealele zaharoase și mâncărurile gata preparate sunt supuse unor procese industriale multiple și conțin adesea coloranți, E-uri, arome și alți aditivi. Aceste produse tind, de asemenea, să aibă un conținut ridicat de zahăr, grăsimi și/sau sare adăugate, dar sunt sărace în vitamine și fibre.

Studii anterioare au asociat alimentele ultraprocesate cu o stare de sănătate precară, dar nicio analiză nu a oferit până acum o evaluare amplă a dovezilor.

Un studiu separat publicat în Lancet Public Health a sugerat că peste 9.000 de decese legate de bolile de inimă ar putea fi prevenite în Anglia în următoarele două decenii dacă toate restaurantele, fast-food-urile, cafenelele, pub-urile și restaurantele de tip takeaway ar afișa caloriile în meniuri.

Ți-a plăcut acest articol?

Like | 2 voturi
Întrebarea zilei

Cum vă petreceţi Floriile?

Observator » Sanatate » Dezastrul pe care alimentele ultraprocesate îl provoacă în corpul uman. 32 de efecte negative asupra sănătății