Val de viroze în România: copiii sunt cei mai afectaţi. Medicii recomandă să nu renunţăm la purtarea măştii
Abia am răsuflat uşuraţi că am scăpat de valul COVID, dar a venit valul virozelor. Asta pentru că nu mai suntem obligaţi să purtăm mască. Mulţi au ajuns chiar la spital, iar cei mai afectaţi sunt copiii şi vârstnicii cu boli cronice. Medicii recomandă purtarea măştii în continuare în spaţiile închise şi în aglomeraţie.
De Redactia Observator la 14.03.2022, 19:44Ianis are 6 ani şi a ajuns la doctor cu simptome puternice de răceală. În ultima săptămână, cabinetele medicilor de familie au fost pline. "Nu mi s-a mai întâmplat de mutl ca pacienţi care nu aveau COVID să ajungă să fie internaţi în spital. Foarte multe cazuri şi de pneumonii şi de infecţii respiratorii virale şi gastirice cu diaree, vărsături, dar şi cu infecţii respiratorii", a declarat Raluca Zoiţanu, medic de familie.
Medicul spune că este o consecinţă a renunţării prea devreme la măsurile de protecţie. "Un factor important cu siguranţă este absenţa măştii", a declarat Raluca Zoiţanu, medic de familie. "În condiţiile în care nu mai avem măsurile care să prevină infectarea cu Sars-Cov2 e clar că celelalte virusuri, că vorbim de gripală sau de răceală obişnuită, vor fi cu o frecvenţă mult mai mare", a declarat Adrian Marinescu, medic infecţionist.
Şi pentru cei în vârstă, cu boli cronice, şi pentru copii, virozele pot fi extrem de periculoase. "Protecția se realizează tot cu ajutorul măștii și cu respectarea acestor măsuri de igienă personală", a declarat Monica Terteliu Băițan - șef secție Boli Infecțioase Spitalul Județean Suceava. Specialiştii recomandă ca la primele simptome pacienții să meargă la medic şi să evite automedicaţia. Însă sfatul nu este urmat de toată lumea. Medicii avertizează că este abia începutul. În săptămana 28 februarie - 06 martie, la nivel naţional, numărul total de cazuri de infecţii respiratorii acute a fost de peste 47.000, cu 6% mai mare decât cel înregistrat anul trecut în aceeaşi perioadă.