Valeriu Gheorghiță: 14.000 de români s-au vaccinat cu doza 3 în câteva ore
Valeriu Gheorghiță, președintele Comitetului Național de Coordonare a Activităților privind Vaccinarea împotriva COVID-19 (CNCAV), a anunțat că marți, până la ora 12.00, aproape 14.000 de români s-au vaccinat anti-COVID cu doza 3.
De Veronica Micu la 29.09.2021, 19:58De astăzi, în România este permisă utilizarea dozei 3.
„Până la ora 12.00, 13.963 de persoane au fost vaccinate cu doza de rapel... vrem să avem o rată cât mai mare de vaccinare”, a declarat medicul Valeriu Gheorghiță în cadrul unei conferințe de presă.
Coordonatorul campaniei de vaccinare a explicat că la doza 3 pot fi folosite vaccinurile Pfizer și Moderna indiferent de serurile folosite anterior.
„Vreau să subliniez faptul că persoanele care au primit la prima schemă vaccinuri de la Pfizer au recomandare de prima intenție să continue vaccinarea cu același tip de vaccin, însă se permite vaccinarea cu Moderna la solicitarea persoanei respective. Și cei care au fost vaccinați cu Moderna pot opta pentru Pfizer la rapel. Persoanele vaccinate cu Astra Zeneca pot opta pentru unul dintre cele două tipuri de vaccinuri, Pfizer sau Moderna”, a explicat medicul militar.
Valeriu Gheorghiță a mai precizat că această doză de rapel este ferm recomandată deoarece restabilește eficiența vaccinurilor.
A început programarea pe platformă
Marți seară, Comitetul Naţional de Coordonare a Activităţilor privind Vaccinarea împotriva COVID-19 (CNCAV) a anunțat, luni seară, că a început programarea în platformă pentru doza a treia de vaccin. Administrarea dozei de rapel (booster) se va face serurile Pfizer sau Moderna.
Condiții pentru vaccinarea cu doza de rapel (booster):
1. Două doze de vaccin administrate;
2. Să fie trecute 180 de zile de la a doua doză.
Astfel, toate persoanele vaccinate împotriva COVID-19 cu două doze (completă sau heterologă) și pentru care au trecut 180 de zile de la schemă completă se pot programa în platforma https://programare.vaccinare-covid.gov.ro pentru administrarea dozei de rapel. Indiferent dacă administrarea primelor două doze s-a realizat cu programare în platformă sau direct în centrul de vaccinare, toate persoanele care îndeplinesc cele două condiții se pot programa pentru doza de rapel (booster). CNCAV precizează că, în acest moment, persoanele vaccinate cu vaccinul Johnson&Johnson nu sunt eligibile pentru administrarea dozei de rapel (booster).