Antena Meniu Search
x

Curs valutar

Fumătorii sunt cu până la 80% mai predispuși să aibă nevoie de spitalizare, în cazul infectării cu Covid-19

Fumătorii sunt cu 60%, până la 80% mai predispuși să aibă nevoie de spitalizare, în cazul infectării cu Covid-19, și de asemenea, prezintă un risc mai mare de deces decât cei care nu fumează. Studiul contrazice astfel cercetările publicate la începutul pandemiei și care sugerau că fumatul ar putea ajuta la protejarea împotriva virusului. Referitor la acele cercetări, ulterior s-a aflat că unii dintre autorii lucrărilor aveau legături financiare cu industria tutunului.

de Ana Maria Ghiarasim

la 28.09.2021 , 14:40

Fumătorii sunt cu până la 80% mai predispuși să aibă nevoie de spitalizare, în cazul infectării cu Covid-19 Fumătorii sunt cu până la 80% mai predispuși să aibă nevoie de spitalizare, în cazul infectării cu Covid-19 - Profimedia Images

Alte studii care încercau să afle dacă fumatul este asociat cu o probabilitate mai mare de a dezvolta o formă gravă de Covid-19 au produs rezultate inconsistente.

O problemă este că cele mai multe dintre aceste studii au fost observaționale, ceea ce face dificil să se stabilească dacă fumatul este cauza unui risc crescut sau dacă altceva este de vină, cum ar fi fumătorii care sunt mai susceptibili de a proveni dintr-un mediu socio-economic mai scăzut, scrie The Guardian.

Studiul a vizat peste 420.000 de subiecți

Articolul continuă după reclamă

Dr. Ashley Clift, de la Universitatea din Oxford, și colegii sai au folosit dosarele de sănătate ale medicilor de familie, rezultatele testelor Covid-19, datele privind internările în spitale și certificatele de deces pentru a identifica asociațiile dintre fumat și severitatea Covid-19, din ianuarie până în august 2020, la 421.469 de participanți la Biobank study din Marea Britanie. 

Pe acelaşi subiect

În comparație cu cei care nu fumaseră niciodată, fumătorii actuali aveau 80% mai multe șanse de a fi internați în spital și semnificativ mai mari să moară din cauza Covid-19, dacă erau infectați.

Pentru a investiga, Clift și echipa sa au folosit o tehnică numită randomizare mendeliană, care utilizează variante genetice pentru a obține dovezi suplimentare referitoare la o relație de cauzalitate. 

Chiar dacă contribuția fiecăreia dintre aceste variante este mică și nu se înțelege neapărat de ce cresc șansele unei persoane de a fi fumător, evită multe dintre limitările studiilor observaționale și, prin urmare, ajută la o imagine mai clară a legăturii biologice între fumat și Covid-19.

Predispoziția genetică la fumatul intens crește riscul de spitalizare de cinci ori

O predispoziție genetică la fumatul intens a fost asociată cu o dublare a riscului de infecție; o creștere de cinci ori a riscului de internare în spital; și o creștere de zece ori a riscului de deces din cauza virusului, a descoperit echipa.

„Rezultatele noastre sugerează cu tărie că fumatul este legat de riscul de a face Covid sever, la fel cum fumatul crește riscul apariției unor boli de inimă, ori diferite tipuri de cancer. Așadar, acum ar putea fi un moment la fel de bun ca oricare altul pentru a renunța la țigări și a renunța la fumat”, a spus dr. Ashley Clift.

Ana Maria Ghiarasim Like

Ana-Maria Ghiarasim are o experienţă în presa online de mai bine de 10 ani, iar din martie 2020 este Editor de Content la Observatornews.ro.

Comentarii


Întrebarea zilei
Vă păstrați susținerea pentru același candidat la reluarea alegerilor prezidențiale?
Observator » Sănătate » Fumătorii sunt cu până la 80% mai predispuși să aibă nevoie de spitalizare, în cazul infectării cu Covid-19