Valeriu Gheorghiță: Decizia de a continua vaccinarea cu AstraZeneca a fost cea mai grea de până acum. Joi vom avea o concluzie de la EMA
Valeriu Gheorghiță, coordonatorul campaniei de vaccinare, a explicat în cadrul unei conferințe de presă că decizia de a nu suspenda vaccinarea cu serul AstraZeneca în România a fost una dintre cele mai dificile pe care le-a luat.
De Redactia Observator la 16.03.2021, 17:14- Alege ce urmează! Tu eşti liderul! Marcel Ciolacu, candidatul PSD la alegeri, faţă în faţă cu Alessandra Stoicescu de la ora 19:30, la Antena 1
- Platforma care a prezis victoria lui Donald Trump scrie despre cine va câştiga alegerile în România. Clasamentul Polymarket
”Mai multe țări au decis suspendarea vaccinării cu un loc de vaccin AstraZeneca sau suspendarea completă a vaccinării cu acest vaccin. România a decis continuarea, la acest moment, a vaccinării cu vaccinul AstraZeneca, vaccin aprobat de Agenția Europeană a Medicamentului și față de care Agenția Europeană a Medicamentului și-a menținut recomandarea - beneficiile vaccinării sunt mai mari decât riscurile. Astăzi, Agenția Europeană a Medicamentului reevaluează toate datele și vom avea joi o concluzie", spune Valeriu Gheorghiță. "Decizia de a continua vaccinarea cu AstraZeneca a fost una dintre cele mai dificile pe care a trebuit să le luăm. Să spunem stop ar fi fost cea mai ușoară decizie, dar a trebuit să punem în balanță beneficiile vaccinării și faptul că mulți oameni se infectează și ajung la spital", spune Valeriu Gheorghiță.
33.000 de persoane și-au anulat programarea
În ultimele 24 de ore au fost anulate 33.000 de programări. În același timp, în centrele de vaccinare cu AstraZeneca mai sunt 18.000 de locuri libere din circa 100.000 cât erau libere în weekend. În acest moment, 168.000 de persoane sunt programate pentru doza 1 cu AstraZeneca și 419.000 pentru doza 2.
Gheorghiță: Un caz de tromboză la un milion de vaccinări
”Se recomandă vaccinarea, fără să existe legături între evenimentele trombotice raportate la nivel european semnale ale unei frecvențe mai mari în populația generală nevaccinată. Cu atât mai mult, analiza pe 17 milioane de persoane vaccinate cu vaccin de la AstraZeneca a arătat un număr de 37 de evenimente trombo-embolice raportate, 15 evenimente de tromboză venoasă profundă și 22 de embolie pulmonară. Ca nivel de frecvență înseamnă un caz la un milion de persoane vaccinate, ceea ce este mult sub frecvența anticipată la nivel populațional în condiții bazale, la populație nevaccinată, în cazul în care aceste evenimente au o frecvență anuală cumulată de un caz la o mie de persoane”, a spus dr. Gheorghiță.
165 noi cabinete de vaccinare pentru județele cu rată mare de infectare
Din data de 23 martie se vor deschide 165 de cabinete noi de vaccinare la nivel național, a spus Valeriu Gheorghiţă. Cabinetele noi vor fi alocate cu prioritate către județele și localitățile cu incidență mare a cazurilor. Pentru București se deschid suplimentar 54 de noi cabinete de vaccinare în care se va utiliza serul Pfizer. De asemenea, din 5 aprilie se deschid alte cabinete noi. „Se lucrează la această analiză și la distribuția cabinetelor pentru a putea vaccina aproximativ 40.000 de persoane zilnic cu vaccinul de la Pfizer”, a spus coordonatorul campaniei de vaccinare. În acest moment, 760 centre sunt active la nivel național cu 1.089 de fluxuri.
Gheorghiţă: Aproape jumătate de milion de persoane s-au programat pe listele de aşteptare
Valeriu Gheorghiţă, a afirmat că aproape o jumătate de milion de persoane s-au programat pe listele de aşteptare pentru vaccinare, în ultimele 24 de ore. Aproximativ jumătate dintre acestea sunt persoane cuprinse în etapa a treia de vaccinare.
Valeriu Gheorghiţă a declarat, marţi, într-o conferinţă de presă, că platforma a înregistrat luni mai multe disfuncţioalităţi şi întârzieri. "Pe data de 15 martie au fost deschise gradual în trei perioade de timp, succesiv, pe judeţe, listele de aşteptare din centrele de vaccinare aşa încât la ora 14.00 toate listele de aşteptare au fost deschise la nivel naţional. După cum ştim, pe parcursul zilei de ieri au fost anumite disfuncţionalităţi şi întârzieri care au fost anticipate, au fost anunţate într-un comunicat afişat pe platformă, având în vedere că vorbim de o operaţiune care se desfăşoară şi s-a desfăşurat în timp ce platforma se află în producţie şi este accesată de câteva zeci de mii de utilizatori. Listele vor rămâne deschise pe toată durata evoluţiei campaniei de vaccinare”, a precizat Valeriu Gheorghiţă.
El a menţionat că aproape 500.000 de persoane s-au programat pe listele de aşteptare până în prezent. "În cursul zilei de ieri s-au programat pe locuri libere în centrele de vaccinare 51.629 de persoane pentru doza unu, pot să vă spun pentru vaccinuri care sunt distribuite în centrele de la Moderna - 24.699 de programări, pentru centrele de Pfizer care mai aveau locuri - 2.475 de programări şi pentru centre cu vaccin de la compania AstraZeneca - 24.455 de programări. Suplimentar, au fost programate pe listele de aşteptare până astăzi la ora 12.00, 489.273 de persoane. Deci, practic, aproape jumătate de milion de persoane s-au programat în ultimele 24 de ore pe listele de aşteptare. În ceea ce priveşte modalitatea de programare pe listele de aşteptare, peste 17.000 de persoane au folosit serviciul de call-center, prin intermediul medicilor de familie - peste 67.000 de persoane, prin intermediul angajatorilor - peste 24.000 de persoane şi individual pe platformă - peste 309.000 de persoane”, a explicat Valeriu Gheorghiţă.
El a prezentat şi tipul persoanelor programate pe listele de aşteptare. "În ceea ce priveşte tipul persoanelor care s-au programat pe listele de aşteptare: persoane peste 65 de ani - peste 81.000 de persoane, cei aflaţi în evidenţă cu boli cronice - 60.174 de persoane, persoane care deservesc activităţii esenţiale - 25.724 şi persoane care fac parte din etapa a treia din populaţia generală - peste 252.000 de persoane. În momentul de faţă, avem peste 3,6 milioane de conturi de beneficiari în platforma de programare din care peste 2,1 milioane sunt beneficiari care au făcut programări, parte dintre ei după cum ştim au fost şi vaccinaţi, aproape 1,5 milioane de persoane şi mai avem încă aproximativ 1,4 milioane de conturi create care încă nu au o programare efectuată”, a mai afirmat Valeriu Gheorghiţă.