Antena LIVE

Virgil Musta, medic infecționist: "Nu este cazul să ne panicăm, dar trebuie totuși să fim precauți"

COVID-19 pozitiv. Oameni din lumea întreagă au ajuns să privească acest rezultat ca pe o sentinţă cumplită. Unii neagă existenţa virusului, alţii îşi povestesc experienţa mai mult sau mai puţin traumatizantă de a fi trecut prin boala provocată de acest virus şi câţiva aşteaptă bilanţul zilnic al infectărilor ca pe un reper obligatoriu.

De la 12.09.2020, 17:44

Lumea a stat în loc timp de o lună, iar acum, în multe ţări, inclusiv în România, autorităţile instituie reguli draconice, pe care, în urmă cu doar jumătate de an, le-am fi crezut demne de un scenariu SF. Şi totuşi: la nivel global, din aproape 29 de milioane de oameni infectaţi cu noul coronavirus, 96 la sută au fost declaraţi vindecaţi.

Aşadar, o rată a mortalităţii de 4 procente. Mult mai mică decât în cazul altor boli contagioase. În plus, doar 1 la sută dintre cazurile active sunt grave. Doctorul Virgil Musta, şeful Secţiei de boli infecţioase de la Spitalul "Victor Babeş" din Timişoara, a explicat într-o intervenție la Observator cum evoluează pandemia și virusul în România.

"Nu este cazul să ne panicăm, dar trebuie totuși să fim precauți, pentru că acest virus, chiar dacă face parte din coronavirus și marea majoritate din această familie dau forme ușoare de boală, acest virus este un virus nou, cu o patogenitate aparte și la care organismul nu are apărare. Acesta este motiv pentru care apar un număr mare de cazuri, oamenii nu sunt imunizați și nici nu există pe moment posibilitatea de imunizare, decât prin boală. Iar statistica arată 95% de oameni se vindecă, dar din aceștia o parte evoluează în continuare cu sechele, cu probleme pulmonare, sunt dependenți de oxigen și 4-5% decedează. La un număr foarte mare de cazuri, acest număr de decese este mare, și noi trebuie să luptăm ca să prevenim și să nu ajungem în situație în care să avem multe decese și nici cazuri severe care apoi creeze probleme de sănătate și care vor trebui monitorizate și care vor creea costuri suplimentare pentru sistemul de sănătate în viitor", a declarat Virgil Musta, la Observator.

Începem să ne imunizăm?

"De imunizat, începem să ne imunizăm, din păcate prin boală. Și toți pacienții care au fost internați și cei care nu au fost internați pentru că au făcut forme ușoare sau chiar inaparente, și sunt multe forme inaparente, parte dintre ei se imunizează. Este foarte interesant că nu toți se imunizează și nu știm perioada în care anticorpii pe care i-au făcut în urma bolii sunt protectori. Dar nu pot să spun că virusul este mai patogen sau mai puțin patogen. În schimb, față de debutul pandemiei, noi știm mai multe. Virusul a fost studiat, cunoaștem deja că există două mecanisme prin care acționează, unul inflamator intens și altul de coagulare și astfel am și luat măsuri în acest sens modificând terapia în funcție de noile descoperiri. Chiar recent a apărut un studiu legat de eficiența sau efectul pozitiv al vitamiei D și și noi am introdus în terapia pacienților noștri această medicație ca să urmărim dacă întradevăr rezultate studiului din Spania sunt reale pentru că asta înseamnă că mai puțin dintre pacienții noștri vor ajunge pe secții de Terapie Intensivă", a explicat şeful Secţiei de boli infecţioase de la Spitalul "Victor Babeş" din Timişoara.

Furtună de citokine, la persoane tinere

"Eu cred că sistemul imunitar trebuie să fie în echilibru. La persoane cu comorbidități, acolo se știe clar, mai ales la cei cu diabet și obezitate, că boala evoluează sever și cu rată mare de deces, dar sunt și persoane puternice, tineri, care fac furtune de citochine, care au un sistem imunitar prea puternic și care distruge propriul organism. Din păcate, am avut în ultimul timp, cazuri de tineri, persoane între 40 și 50 de ani, unii chiar mai tineri, care au decedat prin această furtună de citokine pe care nu am putut să o oprim cu toate mijloacele pe care le avem și credeți-ne, avem la nivelul spitalul nostru, tot ce este mai modern în lume", a spus specialistul.

Virgil Musta, medic infecționist

Trebuie să avem grijă mai mult de sănătatea noastră

"Noi trebuie să avem o nouă normalitate. Să evaluăm, să vedem ce facem bine, să ne modificăm stilul de viață. În primul rând, ce constatăm: peste 90% dintre cei care fac forme severe și  decedează sunt persoane cu comorbidități severe. Și atunci trebuie să avem grijă mai mult de sănătatea noastră, să facem mai mult sport, să mâncăm mai echilibrat, să ducem o viață mai sănătoasă și să avem o educație pentru igienă și pentru sănătate. Apoi, în anumite momente, va trebuie să ne obișnuim cu masca", a conchis dr. Virgil Musta.

Ți-a plăcut acest articol?

virgil musta coronavirus pandemie
Întrebarea zilei
V-aţi simţit discriminaţi la interviul de angajare din cauza vârstei?

Da

Nu

*după apăsarea butonului "Votează" pagina se va reîncărca pentru afișarea rezultatelor

Puteţi urmări ştirile Observator şi pe Google News şi WhatsApp! 📰

Facebook WhatsApp LinkedIn Twitter Email
Stiri Sportive Citește și
Singura gară din țară care a fost construită ca o insulă. Deservea două...
Fanatik.ro
Publicat 18.05.2024
Ce trebuie să știe toți românii care returnează ambalaje SGR. Este obligația...
Fanatik.ro
Publicat 18.05.2024
Curând vom fi martorii unui eveniment unic în viață
spotmedia.ro
Publicat 14.05.2024
Adevărul despre CEL MAI CONSUMAT aliment de români! Doctorul Vlad Ciurea:...
Gandul
Publicat 18.05.2024
Cum recrutează Moscova refugiați ucraineni pentru acte de sabotaj peste hotare....
Adevărul
Publicat 18.05.2024
Mesaje de Izvorul Tămăduirii 2024. Ce să le transmiți celor dragi în această...
A1
Publicat 10.05.2024
Horoscopul zilei de 19 mai 2024. Berbecii au parte de un moment de claritate...
CaTine
Publicat 18.05.2024
Cum se simte premierul Robert Fico, după ce a fost împușcat de cinci ori. Noi...
spynews.ro
Publicat 18.05.2024
Atenție, imagini dure! Cea mai frumoasă prezentatoare, desfigurată înaintea...
GSP
Publicat 18.05.2024
Cel mai mare viciu al Mariei Cârneci. Interpreta de muzică populară nu s-a...
Click.ro
Publicat 18.05.2024
Clone AI ale rudelor decedate sunt vândute în China. Ce preț au copiile cu...
Useit
Publicat 18.05.2024
1 mai pe litoral 2024! Marile festivaluri și concerte ce deschid noul sezon estival
Money.ro
Publicat 23.04.2024
Un milionar cu 25 de ani mai mare ar fi noul iubit al Simonei Halep. Imagini...
Redacţia.ro
Publicat 16.05.2024
Ciclonul care afectează Europa ajunge și în România: „Ne așteptăm la un...
libertatea.ro
Publicat 18.05.2024
Kelly Clarkson a dezvăluit că pierderea ei în greutate este rezultatul...
ZU
Publicat 18.05.2024
Aluat simplu pentru tarte. Rețeta clasică de aluat fraged
Hello taste
Publicat 18.05.2024
Greșeli de disciplină pe care le poți face la început de drum. Cum îți poți...
Deparinti
Publicat 18.05.2024
Noi reguli pentru țăranii care vând în piețe. ”Eram doctori...
ziare.com
Publicat 16.05.2024
William Levy revine în două proiecte profesionale noi. Actorul își continuă...
Happy
Publicat 16.05.2024
Mâncare procesată și ultraprocesată. Ce alimente intră în aceste categorii...
Medicool
Publicat 18.05.2024
VIDEO | Soţia lui Băluţă a surprins şi reporterul cu ce a spus în interviu,...
orangesport.ro
Publicat 12.05.2024