Antena LIVE

Curs valutar

Video

West Nile face victime în România. Concluzie alarmantă după ce experţii au instalat "capcane" pentru ţânţari în Capitală

Este alertă din cauza virusului West Nile, transmis prin înţepătura ţânţarilor! Trei români au murit în urma complicaţiilor. Cercetătorii de la Institutul Cantacuzino au descoperit că unul din 10 ţânţari poate transmite boala şi au cerut dezinsecţie suplimentară. Un studiu internaţional arată însă că insecticidele actuale nu mai sunt eficiente. 

De la 22.08.2023, 20:04
WhatsApp
Vezi și:

Şapte cazuri de infectare cu West Nile au fost confirmate până acum în România. Trei persoane au murit. Ca să vadă câţi ţânţari transmit virusul, cercetătorii de la Institutul Cantacuzino au instalat 18 capcane în toată Capitala şi duc la analize insectele prinse în aceste plase. 

West Nile face victime în România

"Aici este o capcană de tip CTC Gravity Trap, care colectează cu precădere femelele de ţânţari, femela aflate în căutarea unui loc de depunere a ouălor. De aceea se foloseşte această apă cu infuzie de plante pentru a avea materie organică", arată experţii.

Concluzia preliminară e alarmantă. "Am depistat nouă probe pozitive. Colectăm până la sfârşitul sezonului, undeva până la începutul lunii octombrie", afirmă Liviu Prioteasa, cercetător Institutul Cantacuzino.

Pe acelaşi subiect

Cele mai periculoase zone din Capitală

"Cele mai multe probe pozitive detectate de cercetătorii de la Institutul Cantacuzino provin din Sectoarele 5 şi 6, din zone cu case sau cu vegetaţie mare cum sunt parcurile", transmite Andreea Petrescu, reporter Observator.

Reprezentanţii companiei de dezinsecţie, din subordinea Primăriei Generale, spun că au făcut anul acesta 10 tratamente împotriva ţânţarilor. În plus, la sesizarea specialiştilor de la Insitutul Cantacuzino au intervenit şi în zonele indicate. 

"Se face tratament suplimentar în zona respectivă, este tratament care are alt tipic în sensul că se foloseşte un utilaj special care pulverizează insecticid sub forma unei ceţe dense şi se dispersează prin zone cu vegetaţie foarte deasă", explică Aurelian Pintiliescu, biolog ECO Igienizarea.

De ce nu funcţionează insecticidele

Sunt însă aceleaşi substanţe folosite timp de peste 20 de ani, astfel că ţânţarii s-au obişnuit cu ele, spun specialiştii unui centru de cercetare din Belgia. Iar oamenii observă asta. "Atât timp cât nu se face tratarea zonelor astfel încât să nu mai fie aşa mulţi... Sunt în permanenţă, pe tot timplul verii. Mai intră şi în casă", spune un român.

"Aproape în toate momentele zilei sunt pline de ţânţari în Bucureşti. Noi stăm lângă Grozăveşti şi de trei săptămâni sunt ţânţari tot timpul. Afară trebuie să ne dăm cu tot felul de substanţe să nu fim muşcaţi", comentează altcineva.

"Toate insecticidele sunt îndreptate până în perioada larvară. Ei bine, ele dacă îşi scurtează perioada larvară, ele sunt tot mai puţin vulnerabile la acţiunea insecticidelor iar acestea, la rândul lor, îşi pierd din eficienţă prin faptul că generează o obişnuinţă a insectelor cu substanţele respective", spune Adrian Bîlbă, doctor în ştiinţe.

Cei mai vulnerabili în faţa ţânţarilor

Asta va face şi mai grea lupta împotriva virusului West Nile, pentru care nu există un tratament ţintit şi nici vaccin. Virusul este adus în Europa primăvara de păsările migratoare şi trece uşor la ţânţari.

Apogeul de transmitere către oameni este în luna august. Persoanele supraponderale, gravidele şi cele care au grupa de sânge O sunt cele mai "vânate" de insecte. 90% dintre cei infectaţi nici nu îşi dau seama. 

Simptomele infectării cu virusul West Nile

Simptomele bolii sunt aceleaşi ca la o viroză, dar persoanele de peste 50 de ani cu probleme de imunitate pot face complicaţii grave, care necesită internare.  

"Din 100 de pacienţi care au infecţie cu West Nile, maxim cinci dintre ei au o formă serveră de encefalită sau meningo-encefalită, cu manifestările neurologice, cu pierderea stării de conştienţă, cu o stare gravă care duce uneori la complicaţii majore", a precizat Adrian Marinescu, medic infecţionist. 

Ce ne recomandă experţii

Recomandările specialiştilor sunt ca oamenii să evite expunerea la ţânţari purtând îmbrăcăminte care să acopere picioarele şi mâinile, să folosească substanţe repelente, să pună plasă de protecţie la ferestre şi să îndepărteze recipientele de apă stătută și gunoiul menajer din gospodărie.

Andreea Petrescu

A început ca o joacă în urmă cu aproape 20 de ani și s-a transformat repede în meserie. Undeva pe parcurs a devenit pasiune și chiar o boală pe care nu vreau să o vindec. ...

west nile virus boala tantari
Întrebarea zilei
Copiii voştri întâmpină probleme în a-şi găsi un loc de muncă?

Da

Nu

*după apăsarea butonului "Votează" pagina se va reîncărca pentru afișarea rezultatelor

Puteţi urmări ştirile Observator şi pe Google News şi WhatsApp! 📰

Stiri Sportive Citește și
Localitatea de lângă București în care oamenii se mută pe capete. Arată ca...
Fanatik.ro
Publicat 09.03.2025
Iluzie optică virală | Doar un geniu poate găsi polițistul ascuns în această...
Gandul
Publicat 09.03.2025
Justin Trudeau, în lacrimi după o discuție aprinsă și plină de injurii cu Trump
Adevărul
Publicat 08.03.2025
Jurații Chefi la cuțite vorbesc cu emoție despre sărbătoritele zilei de 8...
A1
Publicat 07.03.2025
Horoscopul zilei de 10 martie 2025. Taurii lasă trecutul în spate. Află ce se...
CaTine
Publicat 09.03.2025
BREAKING NEWS / A murit celebrul astrolog Minerva! Gabriela Dima s-a stins din...
spynews.ro
Publicat 07.03.2025
Accident teribil în Germania: jucătorului român i-a fost amputat piciorul »...
GSP
Publicat 06.03.2025
Care sunt cele cinci țări din lume care nu pot fi cucerite? Geografia se află...
Click.ro
Publicat 08.03.2025
Cel mai bogat oraș din lume. Aici locuiesc 350.000 de milionari și 60 de miliardari
Useit
Publicat 08.03.2025
Concertele și spectacolele lunii martie! Ce mari artiști putem vedea
Money.ro
Publicat 06.03.2025
„Sute de ucraineni morți” și un avantaj clar pentru armata rusă, după ce...
libertatea.ro
Publicat 09.03.2025
Fanii Selenei Gomez au constatat că vocea ei a devenit mai monotonă și lipsită...
ZU
Publicat 09.03.2025
Mini tarte cu pastă de ciuperci și șuncă. Un aperitiv savuros
Hello taste
Publicat 08.03.2025
Supă cremă de morcovi și cartof dulce. Delicioasă și ușor de digerat
Deparinti
Publicat 09.03.2025
Hande Erçel a îmbrăcat o ținută demnă de podium. Vedeta s-a aflat printre...
Happy
Publicat 07.03.2025
Ramona Bădescu a vorbit despre planurile de nuntă! „Am pus totul la cale!”
BZI
Publicat 07.03.2025
Nouria Nouri, fosta soție a lui Daniel Iordăchioaie, și-a cunoscut actualul...
DIVA
Publicat 23.09.2024
Cât de eficiente sunt cremele cu colagen. Ce spune medicul dermatolog despre...
Medicool
Publicat 09.03.2025