Ziua Mondială a Diabetului. Ce înseamnă această boală şi cât de restrictivă este
De Ziua Mondială a Diabetului, dependenţii de insulină ne învaţă încă o dată ce înseamnă această boală şi cât de restrictivă este. Sănătatea lor depinde de conţinutul redus de zahăr.
De Redactia Observator la 15.11.2019, 11:17De Ziua Mondială a Diabetului, dependenţii de insulină ne învaţă încă o dată ce înseamnă această boală şi cât de restrictivă este. Sănătatea lor depinde de conţinutul redus de zahăr.
La fel de atenţi ar trebui să fie însă şi ceilalţi români, spun specialiştii, mai ales că mesele noastre sunt extrem de bogate în zaharuri şi grăsimi.
Iar pericolul pe care nu toată lumea îl cunoaşte este zahărul ascuns în diverse alimente la care nu ne-am aştepta: mezeluri, pâine, muştar sau ketchup.
De la conserve la sucuri, gustări, prăjituri şi chiar pâine, cele mai multe alimente sunt o provocare pentru Cristina. Diagnosticată la 11 ani cu diabet juvenil, trebuie să studieze atent etichetele, zi de zi. Pentru că zahărul este aproape imposibil de evitat.
Cristina Petruţă: De aici chiar dacă există acele rafturi pentru cei cu diabet, dacă este să ne uităm la conţinutul de zahăr sau al hidraţilor de carbon, ne dăm seama că nu există foarte mari diferenţe. De foarte multe ori s-a întâmplat să pun la loc pe raft cutia cu cereale pentru că observ că are prea mult zahăr.
Sunt 800 de mii de români diagnosticaţi cu diabet. Doar o linguriţă de zahăr în plus le poate afecta grav sănătatea.
Iuliana Corhan, preşedintele Asociaţiei Copiilor bolnavi de Diabet: Tulburările de comportament alimentare, care sunt tot mai des întâlnite, anxietatea, fobiile, frica de moarte sau de complicaţii la nivel cognitiv, tulburări, insomnia,
În ciuda avertismentelor medicilor, românii consumă mult zahăr. La fiecare 2000 de calorii consumate, doar 200 trebuie să provină din zaharuri.
Prof. Dr. Gabriela Roman - Președinte al Federației Române de Diabet, Nutriție și Boli Metabolice: Orice ce gen de zahăr care poate fi ascuns în alimentele din comerţ, în sosuri de exemplu, sosurile din comerţ, inclusiv în covrigi există zahăr, nu mai vorbim de toate dulciurile sau prăjiturile. Deci cantitate de zahăr ar trebui să fie cât mai mult redusă, tocmai pentru că nu o putem vedea
De Ziua Mondială a Diabetului, asociaţia bolnavilor a anunţat că va tipări un ghid care va putea fi folosit de toată lumea, deoarece care va conţine principalele alimente şi aportul caloric şi nutriţional al fiecăruia.
Prof. Dr. Romulus Timar - Președinte al Societății Române de Diabet, Nutriție și Boli Metabolice: Vom trece principalele alimente cu conţinutul lor în glucide, lipide, proteine, precum un alt semnal de alarmă l-aş trage asupra conţinutului în sodiu, deci în sare, a clorurii de sodiu.