11 februarie, o zi dedicată numărului salvator, 112
Şi nu din cauza unei urgenţe, ci pentru că, în urmă cu 10 ani, Parlamentul European, Consiliul Uniunii Europene și Comisia Europeană au semnat o convenţie, pentru a introduce o zi europeană dedicată numărului salvator.
De Redactia Observator la 11.02.2019, 11:23- EDIŢIE SPECIALĂ Observator. Primele EXIT POLL-uri ale Alegerilor Prezidenţiale, ora 21:00, LIVE la Antena 1
- COMPARAŢIE. Prezenţa la vot pe ore în primul tur al alegerilor prezidenţiale din 2014, 2019 şi 2024
11 februarie este ziua în care, anual, milioane de oameni îşi îndreaptă atenţia către numărul unic 112. Şi nu din cauza unei urgenţe, ci pentru că, în urmă cu 10 ani, Parlamentul European, Consiliul Uniunii Europene și Comisia Europeană au semnat o convenţie, pentru a introduce o zi europeană dedicată numărului salvator. Autorităţile au vrut astfel să tragă un semnal de alarmă, în condiţiile în care statisticile arată că mai mult de jumătate din cetăţenii Uniunii nu au cunoştinţă de serviciul unic. Ziua a fost marcată şi de copiii de la Fundaţia Dan Voiculescu pentru Dezvoltarea României.
Pentru a marca ziua europeană a numărului de urgență 112, Fundația Dan Voiculescu pentru Dezvoltarea României a pus la cale, în parteneriat cu organizaţia din sectorul 1 a Crucii Roșii, un curs de de prim ajutor premedical și de educație sanitară pentru copiii și tinerii particianți la cursurile organizate în cadrul Clubului de Excelență.
Cristiana Buciu instructor de prim ajutor Crucea Rosie: Un curs de prim ajutor este vital, pentru ca nu știm niciodată când ne putem întâlni cu o situație când este nevoie de ajutorul nostru
La eveniment s-au făcut demonstrații și prezentări cu instructori specializați. În ajutorul lor au folosit manechine cu afisaj electronic pentru prezentarea manevrelor de resuscitare, defibrilatoare și materiale consumabile.
Alexandra: Foarte frumos, ne-a învățat, foarte multe lucruri, și am reușit și unii dintre noi sa participăm la aceste excercitii.
Ana: Am venit la acest curs ca sa învăț cum îmi pot ajuta familia și prietenii, am învățat foarte multe lucruri despre stopul cardio respirator și cum sa salvez oameni
Cristiana Buciu instructor de prim ajutor Crucea Rosie: Am vorbit despre situația unei victime inconștiente care respira și are puls, ce trebuie sa facem în situația respectivă, despre stopul cardio respirator, despre resuscitare și defibrilator. Am vorbit despre numărul de urgență 112 și ce trebuie sa spună în cazul unui apel.
În cadrul campaniei participanții au aflat, de asemenea, că numărul unic nu trebuie folosit în mod abuziv.
Cristina Pandele voluntar instructor de prim ajutor Crucea Rosie: Trebuie sa îl folosim în situații de urgenta reală și trebuie folosit în cazul în care ne confruntam cu orice fel de accident, de la accidente casnice, pana la accidente întâmplate pe strada.
Copiii care sunt înscriși la cursurile organizate de Fundația Dan Voiculescu pentru Dezvoltarea României participă, pe parcursul întregului an, la astfel de campanii de informare, comunicare și educare cu privire la teme care privesc mediul, sănătatea și educația civică.