Antena Meniu Search
x

Curs valutar

Video "Situationship", noul tip de relaţie atunci când nu eşti pregătit pentru o relaţie. Ce înseamnă fenomenul şi care sunt semnalele de alarmă

Noile generaţii intră într-o nouă etapă a întâlnirilor romantice. Termenul "situationship" e tot mai popular printre tinerii generaţiei Z. Ca definiţie, ar fi o relaţie de cuplu, dar fără angajamente. Şi un eşec pe termen îndelungat. Specialiştii spun că, în timp, căsniciile ar putea deveni astfel de domeniul trecutului.

de Andra Costea

la 05.11.2024 , 18:18

"Nu avansam nicăieri, adică ieşeam, vorbeam dar nu se întâmpla nimic concret", spune o tânără.  

Un blocaj între prietenie şi relaţie. Lipsa angajamentelor. Fără întrebări şi fără aşteptări. Tinerii din generaţia Z numesc fenomenul "situationship". Şi tot mai mulţi se regăsesc în el. 

"Situationships? Numai situationships am avut până acum", adaugă o altă tânără. 

Vezi și

"Termenul de situationship este definit ca o relaţie ambiguă între două persoane care se comportă ca un cuplu normal, adică au activităţi specifice de cuplu, însă nu dau un termen stabil, cum ar fi termenul de relaţie, nu îşi pun etichete cum ar fi etichetele de iubit, iubită", spune Cătălina Manole, relationship coach.

Ce efecte poate avea acest tip de relaţie

Era tehnologiei şi a vitezei a condus la apariţia şi răspândirea acestui nou tip de relaţie. Tinerii s-au obişnuit să comunice mai mult prin intermediul ecranelor, iar asta i-a transformat într-o generaţie ce dezvoltă cu greu relaţii sociale sănătoase

"Preferă tot mai mult genul de relaţie situationship pentru că în primul rând necesită mult mai puţin timp alocat relaţiei în sine, pe lângă asta este teama de angajament pentru că în ziua de astăzi având toate platformele de socializare avem senzaţia că avem ocazia să găsim mult mai mulţi parteneri şi cumva căutăm să ne păstrăm opţiunile deschise; pe lângă asta mai mulţi tineri din ziua de astăzi se axează mai mult pe carieră, pe studii şi alocă foarte puţin timp sau spre deloc unei relaţii clasice", spune Cătălina Manole, relationship coach.

"Suntem în continuă căutare şi dezvoltare şi vrem să ne realizăm pe alte planuri decât să zicem cel de cupluri", spune o tânără. 

"Dacă îţi doreşti o familie clasică nu e recomandat pentru tine genul ăsta de realţie pentru că o să se lase cu traume, mai ales pentru cel care se îndrăgosteşte", explică Cătălina Manole, relationship coach.

De asemenea, specialiştii spun că, pe termen lung, acet tip de relaţii pot afecta grav stima de sine şi sănătatea psihică. 

Andra Costea Like

Mi-am început călătoria ca jurist crezând că asta este singura metodă de a lucra cu adevărul. Curiozitatea şi ambiția însă m-au împins să explorez întotdeauna profunzimea fiecărei povești iar asta m-a făcut să realizez predilecţia mea către jurnalism.

Comentarii


Întrebarea zilei
Unde veți petrece sărbătorile, în ţară sau în străinătate?
Observator » Ştiri sociale » "Situationship", noul tip de relaţie atunci când nu eşti pregătit pentru o relaţie. Ce înseamnă fenomenul şi care sunt semnalele de alarmă