România, o mină de diamante neşlefuite, când vine vorba de copii supradotaţi! Sistemul de învăţământ e, însă, o piedică în calea succesului
Unii îi consideră genii, alţii, doar ciudaţi. Inteligenţa lor uimitoare este, deopotrivă, un dar şi o povară. Sunt copiii supradotaţi ai României, pe care statul îi lasă să-şi piardă talentele, într-un sistem de învăţământ învechit.
De Redactia Observator la 16.02.2017, 20:24Unii îi consideră genii, alţii, doar ciudaţi. Inteligenţa lor uimitoare este, deopotrivă, un dar şi o povară. Sunt copiii supradotaţi ai României, pe care statul îi lasă să-şi piardă talentele, într-un sistem de învăţământ învechit.
Fantezia sa nu cunoaşte limite. Inteligenţa lui uimeşte. El este Cristi, unul dintre copiii de geniu ai României. În viaţa reală - un puşti timid.
Pe foile de caiet, însă, nimic nu-i stă în cale.
Până acum, Cristi a scris pentre 20 de texte, mare parte publicate în reviste sau premiate. Visează să fie scenarist sau jurnalist.
La şcoala de stat, Cristi a stat doar un an. Părinţii au simţit că fiul lor se iroseşte într-un sistem învechit, aşa că l-au mutat la o şcoală privată.
România nu este încă pregătită să pună în valoare minţile sclipitoare. Pentru puştii precum Cristi, există prea puţine programe speciale de testare şi îndrumare.
Şi Radu e considerat copil supradotat. La numai 14 ani, jonglează uşor cu cifrele, formele şi cuvintele.
Când vine vorba de copiii supradotaţi, România stă pe o mină de diamante neşlefuite.
Statisticile spun că din numărul total de elevi, aproape 10% sunt copii supradotaţi.
Iar specialiştii spun că aceşti copii au nevoie de programe speciale pentru a-şi dezvolta abilităţile.
Experţii din domeniul educaţiei spun că îndrumarea miciilor genii face diferenţa între succes şi eşec.
Studiile arată că doar 3% dintre copiii cu abilităţi înalte reuşesc în viaţă, potrivit normelor sociale.
Puştii supradotaţi sunt consideraţi de unii genii, de alţii doar ciudaţi. Pentru ei, însă, gradul înalt de inteligenţă este un dar.