A murit Mihai Pacepa, la 92 de ani. Generalul a fost internat cu Covid-19, iar starea sa de sănătate s-a înrăutăţit
A murit Ion Mihai Pacepa, anunţă un cunoscut avocat american, care spune că a aflat vestea chiar de la soţia generalului. Coronavirusul ar fi reuşit ceea ce nu au putut asasinii şi nici recompensele puse de regimul Ceausescu, spune scriitorul, care a acordat un interviu in exclusivitate pentru Observator. Aflăm din materialul următor cum au fost ultimii ani din viaţa celui mai cunoscut spion român.
De Redactia Observator la 15.02.2021, 21:38- Generalul Ion Mihai Pacepa a murit de Covid-19
- Un prieten de-al său, avocat american, susţine că a fost înştiinţat chair de soţia generalului
Anunţul că unul dintre cei mai importanţi ofiţeri de securitate ai rergimului comunist a murit l-a făcut chiar unul dintre cei mai buni prieteni ai lui, omul care i-a fost alături în ultimul deceniu.
Ronald Rychlak, profesor de drept: "Generalul Pacepa şi cu mine am fost prieteni buni pentru mai bine de o decadă şi da sunt foarte trist să vă spun că da, vestea e adevărată. A fost în spital aproape o săptămână, apoi starea lui s-a înrăutăţit şi am primit ieri un telefon de la soţia lui, care acum e văduva sa. A fost internat pentru Covid-19, dar avea şi probleme medicale. În ultimii 2-3 ani se lupta cu un cancer"
Ronald Rychlak spune că în ultimele decenii Mihai Pacepa locuia într-un cartier liniştit, fără ca cineva să ştie cine e cu adevărat.
Identitate compromisă
"De două ori identitatea lui a fost compromisă. O dată de cineva care lucra în casa lui şi care apoi a fugit în URSS. A doua oară, de oficiali federali americani, care i-au vândut identitatea pentru o sumă mare de bani. Deci de două ori a fost supus unor operaţii estetice şi a trebuit să îşi creeze identităţi noi", mai spune prietenul său.
Chiar şi acum păstrează identitatea lui secretă, pentru că soţia lui Mihai Pacepa se ascunde în continuare.
Ronald Rychlak: "Mereu vorbea despre România, urmărea atent ştirile, uneori era încurajat de mişcările politice, alteori era extrem de descurajat. Era un om care credea mult în libertate. Şi până în ziua în care a murit, şi-a iubit ţara".
Unii au îndoieli cu privire la moartea sa
Zvonul morţii lui Pacepa nu convinge însă pe toată lumea.
Ion Cristoiu, jurnalist: "Circula şi zvonul că peste câteva zile urma să îşi lanseze o carte împreună cu un cineva şi că ar putea să facă o parte din publicitate. Nu ştim nimic despre el, nici dacă mai trăieşte, nici cât a mai trăit după ce a murit, nu putem să ştim nici dacă a murit".
În 1978, într-o misiune de serviciu în Republica Federală Germană, Ion Mihai Pacepa cere azil politic în Statele Unite, preşedintele Jimmy Carter i-l acceptă. iar in iulie calcă pe pământ american.
Catalogat trădător
Dan Voinea, fost procuror militar: "Noi românii nu cunoaştem prea bine evoluţia lui Pacepa pentru că după ce el a plecat în Occident a fost catalogat ca trădător şi i s-a întocmit un dosar de către securitatea de atunci împotriva lui a fost şi judecat în lipsă condamnat la moarte ca trădător".
La câteva luni de la "dezertare", Pacepa primea două condamnări la moarte pentru înaltă trădare, iar Nicolae Ceauşescu punea o recompensă de două milioane de dolari pe capul său.
Ion Cristoiu, jurnalist: "Nu a trădat pe Ceauşescu, a trădat un serviciu, a plecat trădând o ţară".
Motivul: divulgarea de informaţii secrete şi demascarea mai multor ofiteri sub acoperire pe care Nicolae Ceauşescu îi trimisese în toată lumea.
Dan Voinea, fost procuror militar: "A pus si el o piatră la dărâmarea regimului comunist, a fost un moment în care practic securitatea română a fost zguduită serios de ceea ce el a denunţat autorităţilor americane. Erau câteva mii de pofiteri de securitate care lucrau în lumea occidentală, în diverse joburi, dar făceau spionaj pentru regimul comunist".
Cel mai influent om
În 1987, Pacepa a lansat în Statele Unite Orizonturi Roşii, prima carte publicată vreodată cu poveşti din inima unui regim comunist, spuse chiar de cel care le-a trăit.
Consilierul fostului premier britanic Margaret Thatcher l-a numit pe Pacepa drept "cel mai influent om din secolului 20 şi, probabil, de la începutul secolului 21".