Ziua marilor emoţii: cum au aşteptat elevii rezultatele repartizării la liceu
Repartizarea elevilor după Evaluarea Naţională reface topul liceelor. Elitele vor studia la şcoli de prestigiu, în care ultimele medii au fost cu mult peste nota nouă. Cele mai căutate specializări au fost matematică-informatică sau ştiinţe ale naturii.
De Redactia Observator la 09.07.2018, 21:57Repartizarea elevilor după Evaluarea Naţională reface topul liceelor. Elitele vor studia la şcoli de prestigiu, în care ultimele medii au fost cu mult peste nota nouă. Cele mai căutate specializări au fost matematică-informatică sau ştiinţe ale naturii. Totuşi, peste 1300 dintre absolvenţii de clasa a opta nu au prins un loc la liceu. Mai au o şansă, în toamnă.
Matei Boboc putea intra oriunde cu media 9.99. Chiar şi aşa, a aşteptat repartizarea pe licee cu emoţii.
"Nu înţeleg de ce durează aşa de mult. Mi se pare ca se dilată timpul, o oră înseamnă trei", exclamă băiatul.
Matei visează să fie medic stomatolog. Aşa că şi-a ales un liceu bun - Colegiul Gheorghe Lazăr - şi un profil pe măsură - "Ştiinţe ale naturii".
"Fiecare zi aveam pregatire, ori lucram eu singur, ori intrebam profesorul de o problema, astfel incat inainte cu doua sapt de Evaluarea Naţională, să mai repet toată materia de cel puţin două ori", dezvăluie Matei.
"Sunt emoţii prea mari pentru 14 ani, să munceşti să ai o notă mare, să ajungi într un mediu asa bun Lazăr, Sava, Spiru", declară mama băiatului.
După câteva ore de lungă aşteptare, Matei a avut parte de rezultatul dorit.
"Am intrat unde am vrut", exclamă, bucuros, băiatul.
Ana abia s-a întors de la cel mai mare festival de muzică de pe Litoral. Merita o distracţia, după luni întregi de studiu.
"Am pus mate-info, apoi ştiinţe tot Lazăr, apoi Sava mate-info! Am pus cred 16 opţiuni, nu era nevoie, dar voiam să fiu sigură", dezvăluie Ana.
Matei şi Ana au vânat cele mai căutate specializări la unul dintre cele mai bune licee din ţară.
La admitere liceu 2018, cele mai căutate specializări au fost matematică informatică bilingv engleză de la Liceul Sf. Sava din Bucureşti şi Mircea Cel Bătrân din Constanţa, aici elevii au intrat cu 9,91. Urmează apoi specializarea Ştiinţele naturii din Craiova şi Bucureşti, iar pe locul al treilea matematică-informatică de la Colegiul BP Haşdeu din Buzău şi Gheorghe Lazăr din Capitală.
Cel mai slab liceu din Bucureşti a fost Colegiul Tehnic Gheorghe Asachi, acolo ultima medie a fost 2,03. 12 mii de elevi au optat pentru specializările vocaţionale, iar alţi 17 mii pentru cele profesionale.