Val de aer polar, ravagii în România. O femeie din Iaşi, aproape să moară îngheţată
Un val de aer polar a adus iarna în România. Ninge de câteva ore la munte, iar temperaturile au scăzut brusc chiar şi cu 20 de grade. Dacă ieri în Bucureşti era vară cu 30 de grade Celsius, astăzi abia dacă s-au atins 10 grade.
De Redactia Observator la 04.10.2019, 20:01Un val de aer polar a adus iarna în România. Ninge de câteva ore la munte, iar temperaturile au scăzut brusc chiar şi cu 20 de grade. Dacă ieri în Bucureşti era vară cu 30 de grade Celsius, astăzi abia dacă s-au atins 10 grade. În Iaşi, o femeie a fost găsită pe stradă în şoc hipotermic, iar la Oradea este deja căldură în apartamente. Temperaturile vor scădea până marţi dimineaţa, când se aşteaptă ca ninsorile să cuprindă tot mai multe zone montane din ţară.
Sunt imagini filmate dimineaţă pe crestele munţilor, unde anotimpul pare să se fi schimbat în mai puţin de 24 de ore. Temperaturile au scăzut cu aproape 15 grade şi au apărut ninsorile.
La Bâlea, ieri erau 10 grade, iar dimineaţă minus un grad. Prima zăpadă a căzut în aproape toate masivele din Carpaţii Orientali şi Meridionali, la peste 1500 de metri altitudine.
Pentru aceste zone şi pentru Muntenia, meteorologii au emis o informare de vreme rea până mâine dimineaţă.
Cea mai severă scădere de temperatură, de aproape 20 de grade, s-a înregistrat, însă, în sudul ţării. Bucureştenii au trecut în câteva ore de la 30 de grade la 10. De la ţinute de vară şi ochelari de soare, la haine groase şi umbrele.
O femeie spune că "trecerea a fost bruscă şi parcă era incredibil. Chiar nu sunt pregătită vestimentar pentru temperatura de afară".
Diferenţe mari de temperatură s-au înregistrat şi în Călăraşi, Ploieşti, Galaţi şi Zimnicea.
În Iaşi, unde temperatura a scăzut noaptea trecută până la 9 grade şi a plouat, ambulanţa a dus la spital o femeie găsită pe marginea drumului în şoc hipotermic.
În multe zone din ţară, temperaturile au scăzut de la valori cu 10 grade peste media normală a lunii la 8-9 grade sub normalul acestei perioade.
În Oradea, şocul termic a convins autorităţile să furnizeze căldură în apartamente mai devreme decât în alţi ani.
Dan Creţu, director comercial Termoficare Oradea: Nu mai există acea regulă comunistă că după trei zile, după ce îngheţau în casă şi foloseau caloriferele electrice, se gândea şi Termoficarea să dea drumul
Tendinţa de răcire a vremii va continua încă patru zile şi este influenţată de o masă de aer polar care va atinge vârful de intensitate în noaptea de luni spre marţi. Maxima în nordul ţării nu va trece de 6 grade.
Alina Şerban, meteorolog ANM: Luni şi marţi vremea se va menţine rece, în toate regiunile. În zonele înalte de munte, precipitaţiile se vor transforma uneori în lapoviţă şi ninsoare
Senzaţia de frig va fi accentuată şi de ploi. Până mâine dimineaţă, Constanţa şi Tulcea sunt sub cod galben de vreme rea. Temperaturile vor creşte uşor începând de miercuri.