Micile afaceri din mediul rural, profit pe perioada crizei
În timp ce pandemia de coronavirus lasă milioane de oameni fără loc de muncă, sunt şi afaceri care par să reziste pe piaţă şi chiar să prospere. Micile magazine din zonele rurale, de exemplu, au înregistrat vânzări chiar şi cu 25 la sută mai mari de la debutul crizei.
De Redactia Observator la 26.03.2020, 23:30- Micile afaceri din mediul rural, profit pe perioada crizei
- Mulți comercianți au început să-și vândă marfa pe internet
În timp ce pandemia de coronavirus lasă milioane de oameni fără loc de muncă, sunt şi afaceri care par să reziste pe piaţă şi chiar să prospere. Micile magazine din zonele rurale, de exemplu, au înregistrat vânzări chiar şi cu 25 la sută mai mari de la debutul crizei. Doar producătorii din pieţe se plâng că nu mai au clienţi. Însă şi ei găsesc soluţii. Mai nou, îşi vând legumele online.
Ioana Enache, reporter Observator: Ne aflăm într-o localitate de lângă București unde, bucuroși, descoperim că măsurile impuse de către autorități sunt respectate cu strictețe. Pasul 1 este să avem gura și nasul acoperite, pasul doi este să ne dezinfectăm tălpile, iar pasul trei este să îți dezinfectezi mâinile chiar dacă sunt deja protejate de mănuși.
În acest magazin există şi marcaje care să îi ţină pe clienţi la o distanţă de minimum un metru unul faţă de celălalt. Iar în plină criză, contrar tuturor aşteptărilor, mica afacerea pare să prospere.
Adrian Drăgan, manager carmangerie: În ultimele trei săptămâni, de când s-a dat de altfel și starea de urgență, am avut o creștere a vânzărilor cu aproximativ 25% față de altă perioadă similară a anului.
În pieţe, situaţia arată altfel. Producătorii se plâng că sunt la un pas să-şi arunce toată marfa. Doar câţiva oameni mai trec pe la tarabe. Cei mai mulţi îşi fac cumpărăturile în marile magazine.
Georgiana Moise, producător agricol: Vânzările au scăzut considerabil. Oamenii şi-au redus traseul de mers la cumpărături. Nu mai intră în piaţă.
Ca să nu îşi închidă afacerile, unii le-au mutat pe internet. După ce primeşte comanda, familia Moise din comuna Dulceşti duce legumele proaspete direct la uşa clientului.
Georgiana Moise, producător agricol: Ducem îndeosebi mămicilor, oamenilor bătrâni care nu pot ieși afară din casă.
În tot acest timp, Comsia Europeană a anunţat noi măsuri pentru sprijinirea sectorului agroalimentar în plină pandemie. Astfel, termenul pentru depunerea cererilor pentru plăţi directe a fost prelungit cu o lună, iar fermierii pot primi ajutoare de stat de până la 120.000 de euro.