Din ce în ce mai mulţi agricultori renunţă la culturile tradiţionale, în favoarea celor de plante medicinale
Profitul şi sănătatea merg mână în mână în cazul plantelor medicinale! Astfel de afaceri iau amploare pe piaţa românească şi, mai nou, antreprenorii români au început să livreze şi pentru export.
De Redactia Observator la 10.06.2019, 17:13Profitul şi sănătatea merg mână în mână în cazul plantelor medicinale! Astfel de afaceri iau amploare pe piaţa românească şi, mai nou, antreprenorii români au început să livreze şi pentru export.
După 30 de ani dedicaţi plantelor medicinale, Ioan Bonchiş a ajuns să cunoască toate soiurile. La început, a cultivat plantele din pură pasiune. În timp, însă, cultura lui a ajuns să acopere un hectar de teren, la poalele Munţilor Apuseni, într-o zonă cu poluare redusă.
Oamenii culeg zilnic peste 20 de saci de flori de galbenele, cimbrișor sau tătăneasă. Iar munca lor este apreciată până în Australia sau Canada.
Ioan Bonchiş: Indiferent dacă aş câştiga un loz de 5 milioane de euro, nu m-aş lăsa de ceea ce fac fiindcă mi-e drag când mă sună un pacient şi spune domnul Bonc am avut la rinichi o piatră şi am eliminat-o, am avut un ulcer la stomac şi mi l-aţi vindecat. Asta mă încântă până în suflet.
După ce sunt culese, plantele sunt puse la uscat la o temperatură de circa 60 de grade. Apoi sunt sortate sau combinate.
Ioan Bonchiş: Cea mai căutată este tinctura de ghinţură care este pentru întreg tubul digestiv.
În ultimii ani, în ţară, suprafeţele cultivate cu plante s-au triplat. O altă familie din judeţul Bihor a renunţat la cultura de porumb, lucernă şi cartofi, în favoarea lavandei.
Vasile, cu lavanda: Un ghiveci de genul acesta este din aceasta samanta care la un gram intra 1.200 de bucati.
Românii au înţeles că ceaiurile nu sunt bune doar atunci când te îmbolnăveşti. Ceaiul de năpraznic, spre exemplu, poate fi băut în locul cafelei, iar ceaiul de lavanda are efect antistres.
În prezent, românii cultivă 800 de tipuri de plante medicinale, dar mai avem mult până să-i ajungem pe chinezi, care cresc cinci mii de soiuri.