Ajutor pentru femeile agresate: serviciu rapid de intervenţie, implementat de o firmă privată de pază
Pentru femeile agresate, una dintre cele mai mari firme private de pază din România are soluţia pe care statul nu a găsit-o. Victimele pot cere ajutorul.
De Redactia Observator la 02.02.2018, 16:24Un bărbat din Ploieşti a vrut să scape o femeie din mâinile soţului ei violent, dar a ajuns chiar el la spital. Femeia era bătută chiar în stradă şi pentru că a îndrăznit să o apere, agresorul l-a lovit crunt şi pe el. Pentru astfel de cazuri, una dintre cele mai mari firme private de pază din România are soluţia pe care statul nu a găsit o încă. Pentru doar un leu, femeile agresate pot cere ajutorul bodyguarzilor.
Incidentul din Ploieşti s-a petrecut în plină stradă. Alarmat de strigătele femeii, un tânăr de 29 de ani a sărit să o ajute.
"A fost vorba iniţial despre un conflict dintre soţ şi soţie , un trecător a încercat să intervină iar agresorul l-a lovit şi pe acesta", spune comisarul Marian Popescu de la IPJ Prahova.
Soţul bătăuş l-a lovit atât de rău pe bărbat încât acesta a ajuns de urgenţă la spital.
"Pacientul s-a prezentat cu stare agravat, cefalee, vărsături rezultate în urma unei agresiuni", ne-a detaliat medicul Andrei Ilinca de la SJU Ploieşti.
Individul are acum un doar penal pentru lovire şi alte violenţe dar şi pentru violenţă în familie şi a fost amendat cu 1.000 de lei.
Ajutor pentru victime, de la o firmă de pază
Pentru femeile care trec prin astfel de situaţii, o firmă privată de pază a implementat un serviciu de intervenţie rapid şi eficient.
"Tot urmăream la ştiri cazuri de violenţă dusă la extrem, unele chiar cu omoruri şi atunci am spus atâta timp cât putem să facem lucrul ăsta, de ce să nu-l facem", spune Bogdan Oprea, preşedintele firmei de pază.
Mai precis, în locuinţa femeii se instalează un kit de panică. Victima îl poate acţiona instant, printr-o simplă apăsare de buton.
Serviciul costă un leu, dar e nevoie ca locuinţa să aparţină victimei, ca să aibă dovezi ale violenţei. Şi, în prealabil, aceasta trebuie să-şi dea acordul ca echipajele de intervenţie să pătrundă oricând în casă, în caz de nevoie.
"Am avut şi persoane care şi-au montat în birouri, pentru că soţii lor veneau după ele. Noi avem media de reacţie undeva la 3 minute. În ciuda faptului că unii bărbaţi erau extrem de violenţi până la sosirea echipajelor, în momentul în care acestea ajung, s-au calmat instant. Deci, funcţionează! Chiar foarte bine", explică Bogdan Oprea.
Agenţii de securitate le sfătuiesc pe femei să-şi păstreze calmul până la sosirea echipajelor şi să nu riposteze în faţa agresorului.
O lege cu multe lacune
Între timp, autorităţile se chinuie să schimbe legea. Un proiect iniţiat de mai mulţi parlamentari prevede schimbări majore, iar poliţiştii ar avea dreptul să intervină în conflictele din familii.
După ce constată la faţa locului că victima a fost supusă cu adevărat unui act de violenţă, poliţiştii pot emite un ordin de protecţie provizoriu, valabil pentru 120 de ore. Agresorul poate fi chiar evacuat din locuinţă.
Până la modificări, însă, femeile terorizate caută apărare... în instanţă.
"Mă simt ameninţată şi îmi este teamă de viaţa mea şi a familiei mele! Îl cred în stare de orice, a zis că nu îl interesează nimic", ne-a declarat o victimă, care locuieşte în Bucureşti.
Femeia încearcă să obţină măcar un ordin de protecţie. Acum 8 luni a depus o plângere la Secţia 19 din Capitală împotriva fostului soţ care o ameninţă şi, în curând, va ieşi din închisoare. Poliţiştii nu au luat nicio măsură şi au transmis că încă fac cercetări în dosar.