Alegerile europarlamentare, decise de generaţia Y
Învingătorii nu ar fi fost aceiaşi fără votul Generaţiei Y. Milenalii au decis rezultatul alegerilor euro-parlamentare, este opinia sociologilor. Sunt cei născuţi în anii 80-90, care ACUM au ieşit la vot, după ce, în trecut, au ignorat ce se întâmplă pe scena politică.
De Redactia Observator la 27.05.2019, 20:30Învingătorii nu ar fi fost aceiaşi fără votul Generaţiei Y. Milenalii au decis rezultatul alegerilor euro-parlamentare, este opinia sociologilor. Sunt cei născuţi în anii 80-90, care ACUM au ieşit la vot, după ce, în trecut, au ignorat ce se întâmplă pe scena politică. Prezenţa crescută la urne şi dezastrul pentru partidul de guvernământ au mai multe explicaţii, spun specialiştii. Evenimentele din 10 august, măsurile populiste ale PSD, dar şi nevoia de oameni noi în politică sunt o parte dintre ele.
Generaţia Y, Milenialii, Cei care induc schimbarea. Sunt denumiri care-i caracterizează pe românii născuţi după anii 80.
Tinerii au votat masiv în favoarea Alianţei USRPlus
Mereu conectaţi la noile tehnologii şi la internet, cu spirit antreprenorial şi joburi bine plătite. Şi - iată - cu putere de decizie. Ei au schimbat rezultatul unor alegeri şi viitorul României în Europa.
Un astfel de personaj spune că "în sfârşit s-a întâmplat ceva frumos în ţara asta. Cred că ne-am trezit şi cred că noi cei care am prins un pic de Ceauşescu am zis că vrem ce e mai bun pentru copiii noştri şi ăsta este modul în care noi credem că trebuie să meargă".
Pentru prima oară, mulţi tineri nu s-au mai limitat doar la campaniile pe internet. Au făcut următorul pas şi au ieşit la vot.
Alianța USRPlus a contat pe voturile tinerilor, Partidul Social Democrat a fost preferat de vârstnici. Din nou, PNL a atras voturi și dintr-o parte și din alta in egală măsură.
Sociologii spun că social-democraţii plătesc acum pentru greşelile pe care le-au făcut în ultimii doi ani.
Bogdan Iancu, sociolog: Ar trebui să ne amintim de greşelile pe care le-au făcut Dragnea şi guvernele pe care le-a condus. Una dintre ele este momentul 10 august care a fost gestionat la un mod, care a dus la un vot de revanşă, care a fost votul de ieri
Oamenii susţin că "mai mult s-a votat împotriva lui Dragnea, nu s-a votat pentru PNL sau USR ci împotriva PSD".
Mulţi au votat însă şi pentru a taxa actuala guvernare, cred analiştii.
Jumătate dintre românii cu 8 clase sau mai puţin au votat în favoarea PSD
Unul dintre aceştia susţine că "degeaba mărim pensii, salarii, alocaţii, dacă nu ne asigurăm că toate aceste lucruri sunt plătite din nişte bani care să nu fie nişte forme de împrumut sau alte forme care să ducă la o îngreunare şi mai mare a populaţiei".
Sunt calcule pe care alegătorii tineri le fac pentru că au şi studiile şi abilităţile necesare.
Pe categorii de studii, 42 la sută dintre românii cu facultate au votat Alianța USRPlus.
De partea cealaltă, aproape jumătate din românii care au doar 8 clase sau mai puțin au votat cu PSD.
În schimb, PNL a fost votat cam în egală măsură și de cei cu studii superioare și de cei care au terminat doar școală generală.
PSD şi-a pierdut susţinerea şi în rândul propriilor votanţi, sunt de părere specialiştii.