Cât ne costă să ne vindecăm alcoolicii
Un alcoolic costă mult. Şi la propriu şi la figurat. Familia, prietenii Şi statul plătesc pentru el. Statul pierde anual zeci de milioane de euro, tratându-i pe alcoolicii care ajung la spital. Mai ieftină ar fi prevenţia.
De Redactia Observator la 12.12.2013, 09:37- Alege ce urmează! Tu eşti liderul! Marcel Ciolacu, candidatul PSD la alegeri, faţă în faţă cu Alessandra Stoicescu de la ora 19:30, la Antena 1
- Platforma care a prezis victoria lui Donald Trump scrie despre cine va câştiga alegerile în România. Clasamentul Polymarket
Dar, deocamdată, programele de dezalcoolizare sunt lăsate în grija organizaţiilor non-guvernamentale.
Pentru cei care se luptă cu patima alcoolului soluţiile sunt puţine. Dar şanse există.
În ultimii trei ani, 1200 de români au fost ajutaţi să se lase de băut, printr-un program gratuit de dezalcoolizare.
ANONIM: "Am pierdut afaceri, am pierdut permis, mă aştepta un an şi jumătate de închisoare. De fiecare dată când mă reapucam de băut se termina ori cu comă alcoolică, ori cu internări în psihiatrie. "
Să-i spunem Ion. E dependent de alcool mai bine de zece ani. În fiecare zi obişnuia să bea câte doi litri de vodcă. În urmă cu patru ani, a căutat ajutor. Şi a intrat în programul de dezalcoolizare ALIAT. Prima zi i-a rămas întipărită în minte: 22 septembrie.
Soţul Anei n-a reuşit încă să învingă alcoolul. Iar familia a avut de suferit.
"Au fost şi momente în care m-a strâns de gât. Încercam să feresc copilul să nu sufere, dar pentru copii, pereţii au urechi", spune femeia,
Dar ea a ales să lupte pentru el. Să înveţe cum să îl ajute. Tot cu sprijinul programului ALIAT.
"Am făcut inclusiv terapie cu copiii afectaţi. Dorinţa este şi la el. Dar e dificil. E clar o boală."
O boală care poate fi tratată. În medie, un alcoolic are nevoie de trei luni de terapie ca să reuşească să se lase. În cifre, pentru fiecare om care s-a lăsat de băutură, asociaţia a cheltuit peste şase mii şapte sute de lei. Pentru medicamente, terapie psihologică şi cursuri de formare profesională.
"În România sunt aproximativ 500.000 de dependenţi de alcool.
Pentru ca TOŢI să scape de problemă, e nevoie de 250 de milioane de euro.
Pare o sumă mare, dar dacă ne gândim că statul cheltuieşte numai într-un an 25 de milioane de euro pentru cei care ajung la spital, atunci banii se justifică. "