Alimentele unor producători din Sângeorz-Băi, recunoscute oficial drept produse montane
Munca mai multor fermieri umăr la umăr le-a adus în cele din urmă recunoaşterea. Lactatele care ies pe poarta cooperativei lor vor purta atestatul de produs montan. Deşi mulţi producători îşi laudă produsele, puţini reuşesc să obţină mult-râvnita etichetă.
De Redactia Observator la 18.09.2019, 21:14Munca mai multor fermieri umăr la umăr le-a adus în cele din urmă recunoaşterea. Lactatele care ies pe poarta cooperativei lor vor purta atestatul de produs montan. Deşi mulţi producători îşi laudă produsele, puţini reuşesc să obţină mult-râvnita etichetă. Condiţiile sunt stricte: animalele trebuie să fie crescute pe păşuni alpine.
Brânza, caşul sau caşcavalul care ies din mâinile producătorilor din Sângeorz-Băi sunt făcute doar din laptele vacilor crescute pe munte.
Este prima regulă pe care crescătorii, asociaţi într-o cooperativă, trebuie să o respecte pentru ca produsele lor să poată fi numite produse montane.
Floarea Larionesi, preşedintele cooperativei de produse lactate: Nu putem să arătăm celorlalţi şi mirosul, nu numai forma. E extraordinar de bună. Aici avem un caşcaval din brânzică de vacă. Dacă stai să te gândeşti îl poţi mânca singur, nu mai împarţi cu nimeni
Pentru prima dată, o cooperativă obţine certificat de produs montan pentru şase din produse: caşcaval, brânza frământată, telemea, smântână, urdă şi brânză dulce.
Floarea Larionesi, preşedintele cooperativei: Vreau să vă spun că noi am pus foarte mult suflet în ceea ce facem. Şi noi iubim foarte mult animalele, munţii, oamenii
Gustul aparte e confirmat şi de clienţi.
O tânără, impresionată, spune că "am fost acolo şi am văzut cum se prelucrează şi tot procesul şi oameni implicaţi, gospodari. Am rămas uimită de implicarea lor şi devotamentul lor".
O clientă spune că "brânza este foarte bună! Eu nu am văzut niciun produs de aici să nu fie bun, pentru că ştiu că sunt produse naturale".
Şi alţi fermieri din zonă îşi pot duce laptele la cooperativă şi primesc în schimb produse lactate.
Un kilogram de telemea montană costă 18 lei. Caşul din lapte de vacă costă 25 de lei. Până în prezent, în România au fost înregistrate 234 de produse montane: fructe, legume sau miere de munte.