150.000 de români au solicitat, până acum, amânarea plătirii ratelor la bancă
Românii pot cere, de la începutul săptămânii trecute, amânarea plăţii ratelor cu până la nouă luni. Până acum, instituţiile bancare au primit 150 de mii de astfel de cereri. Mulţi au aşteptat ca Ordonanţa Guvernului să intre în vigoare pentru a cere ajutorul băncilor.
De Redactia Observator la 14.04.2020, 00:51- Circa 150.000 de români au făcut cereri pentru amânarea plătirii ratelor la bancă.
- Mulți dintre români au justificat cererile prin intrarea în șomaj tehnic.
Românii pot cere, de la începutul săptămânii trecute, amânarea plăţii ratelor cu până la nouă luni. Până acum, instituţiile bancare au primit 150 de mii de astfel de cereri. Mulţi au aşteptat ca Ordonanţa Guvernului să intre în vigoare pentru a cere ajutorul băncilor.
Pe principiul domino-ului, criza coronavirusului nu iartă pe nimeni. De la companii închise şi angajaţi trimişi în şomaj tehnic, până la imposibilitatea de plată a ratelor nu-i decât un pas.
Anca Lupu, clienta unei bănci: De ce ai mers pe varianta aceasta a amânării ratelor? În primul rând, din cauza şomajului tehnic. Venitul fiind unul foarte mic, dacă am avut această posibilitate, am optat pentru ea, pentru a avea suficienţi bani pentru restul nevoilor: mâncare, utilităţi.
Această tânără a solicitat amânarea ratelor în condiţiile băncii, pentru trei luni de zile. Timp în care, speră ea, economia îşi va reveni şi va începe din nou să lucreze. Sunt însă şi mulţi români care au aşteptat ca Ordonanţa Guvernului să intre în vigoare şi abia apoi au cerut ajutorul băncilor.
Nelu, clientul unei bănci: Sunt unul dintre persoanele care a făcut o solicitare de amânare a ratelor la bancă pe o perioadă de nouă luni, motivul fiind faptul că am intrat în șomaj tehnic.
După ce au venit cu măsuri individuale, aproape toate instituţiile bancare şi-au aliniat oferta la regulile stabilite de Guvern.
Silvia Jalea, reprezentant bancă: Am primit undeva la 20 de mii de cereri de amânare. E important de reținut că din primele zile în care am primit solicitare din partea clienţilor am și suspendat încasarea ratelor de credit și dobânda lunară pentru a veni în sprijinul lor. Pentru clienţii care au solicitat deja amânarea ratelor prin soluţia oferită de ING s-a procedat la migrarea automată pe noua opţiune.
Aproximativ 150 de mii de oameni au cerut băncilor amânarea plăţilor. Pentru creditele ipotecare nu se capitalizează dobândă la dobândă.
Anca Bidian, broker de credite: Celelate tipuri de credite vor fi rambursate cu o dobândă capitalizată. Cu alte cuvinte ce nu am plătit pe perioada suspendării se adaugă la datoria principală pe care se aplică dobânda de pe contractul meu de credit.
Tocmai asta i-a făcut pe mulţi români să se gândească de două ori înainte să meargă la bancă.
"O amânare a ratelor aduce un cost suplimentar mare de care fiecare trebuie să fie conștient. Și să judece la momentul prezent cum îi va fi peste nouă luni de amânare".
"Nu. Nu pot să îmi amân ratele la bănci pentru că m-aș îndatora și mai mult. Costurile mele ar crește și perioada s-ar mări".
Dacă în cazul persoanelor fizice este suficientă o declaraţie pe propria răspundere, firmele trebuie să dovedească că se află în incapacitate de plată.