Amenzi usturătoare pentru călătorii care miros urât în mijloacele de transport în comun
De când a devenit Sillicon Valley a României, oraşul Cluj-Napoca a devenit din ce în ce mai aglomerat. Iar asta se vede în traficul intens de pe străzi.
De Redactia Observator la 12.03.2019, 19:20De când a devenit Sillicon Valley a României, oraşul Cluj-Napoca a devenit din ce în ce mai aglomerat. Iar asta se vede în traficul intens de pe străzi. Însă autorităţile locale s-au gândit la o soluţie, astfel încât oamenii să nu mai piardă atât de mult timp pe drumuri. Aşa că se străduiesc să-i convingă să renunţe la maşinile personale, în favoarea mijloacelor de transport în comun.
Însă, pentru ca acestea să fie preferate de localnici, vor impune anumite reguli. Astfel, cine a uitat să facă duş în ultimul cincinal, va fi amendat chiar şi cu 400 de lei. La fel se va proceda şi cu cei care nu sunt în stare să se comporte civilizat.
Sunt 15 ani de când normele de conduită pe mijloacele de transport în comun din Cluj-Napoca nu au mai fost actualizate. Aşa că primăria oraşului considerat în multe domenii drept o oglindă a Vestului vrea să reseteze complet regulamentul.
"Noi încurajăm în permanenţă circulaţia pe mijloacele de transport în comun, astfel încât să vină câţi mai mulţi clujeni cu transportul public, să nu mai folosească atât de mult maşinile personale" a declarat Iulia Perşa, şeful biroului de presă al primăriei Cluj-Napoca.
Iar pentru asta e nevoie de condiţii mai bune. Cele mai importante modificări se referă la faptul că cei care călătoresc cu mijloacele de transport în comun cu haine murdare sau urât mirositoare pot risca o amendă între 100 şi 400 lei.
La fel se va întampla şi cu cei care transportă alimente sau materiale care miros urât şi care îi pot deranja pe călători. De asemenea, şi cei care înjură sau vor arăta semne obscene vor fi aspru sancţionaţi.
Cei prinşi fără bilet şi care refuză se se legimiteze riscă o sancţiune de până la 500 de lei.
"Vrem de fapt să stabilim un mod de lucru în ceea ce ne priveşte pe noi ca şi prestatori de servicii de transport public, modul de comportament al şoferilor, al controlorilor de bilete şi de ce nu, al tuturor celor care contribuie la realizarea acestui serviciu" a declarat Liviu Neag, directorul CTP Cluj.
Deocamdată regulamentul se află în dezbatere publică şi poate fi consultat pe pagina de internet a primăriei, pentru ca ulterior să fie supus aprobării Consiliului Local. În Cluj-Napoca, în fiecare zi sunt validate peste cinci sute de mii de călătorii cu mijloacele de transport în comun.